Iako Indijance vežemo isključivo uz američku kulturu, u srcu Hercegovine pronađen je stanovnik Čapljine koji živi autentičnim životom Indijanca u prirodi.

Naime, u mjestu Trebižat na obalama istoimene rijeke, nedaleko od Čapljine Tihomir Sušac je izgradio indijansko-kaubojski ranč, na kojemu je oživio duh divljeg zapada.

Sve je počelo prije pet godina, kada je Čapljinac svoju viziju iz djetinjstva počeo pretvarati u stvarnost.

Izgradio je kolibu, indijanski šator-vigvam, repliku groba apača Geronima, ali i mnoštvo autentičnih predmeta poput indijanske sjekire – tomahawk.

Čitajući romane, crtane, pisane, gledajući vestern filmove i postao sam zaljubljenik toga života na američkom divljem zapadu, kaže Sušac.

Ovaj zaljubljenik u prirodu i rijeku Trebižat, pravi i jela na tradicionalan način iz eko uzgoja. Društvo na ranču mu prave kobila Sara, magare Pončo, mačak Gringo i pas El Toro.

Posjetitelji ranča koji dolaze u ljetnim mjesecima, sad već iz svih krajeva svijeta, mogu čuti mnoštvo zanimljivih priča iz vremena Divljeg zapada.

To je puška iz vremena, iz 1836. godine gdje se vodila čuvena bitka za Alamo. U toj bitci je glavu izgubio čuveni Davy Crockett, koji je nosio ovakvu pušku, možda je čak i on nosio u svojim rukama ne znam, ali puška je iz tog vremena iz te bitke ostala i imam je čast držati, govori Sušac.

Tihomirov prijatelj Dejan oduševljen je daškom divljeg zapada u Čapljini.

Popričamo, pojedemo nešto, uradimo, uživamo u prirodi bez stresa, bez ikakvih korona, preporučujem svakome da dođe ovamo, pogleda ovo i ovo doživi, ovo se čak ni slikom ne može dočarati koliko je uživo lijepo, kaže prijatelj hercegovačkog Indijanca.

Tihomir se, kaže, boji samo željezne ptice, odnosno zrakoplova, zbog čega nikad nije posjetio indijanski rezervat u Americi iako mu je to želja.

Premda sve više privlači pozornost javnosti i planira još mnoštvo sadržaja na ranču, lokalna zajednica njegov rad još uvijek nije prepoznala kao potencijalnu turističku ponudu tog kraja. No, to ga nije spriječilo da danas živi svoj san, u prirodi, bez stresa, na čemu bi mu mnogi mogli i pozavidjeti.

Izvor: Jabuka.tv | Foto: Hercegovački portal

error: Content is protected !!