Najbolje dvije, ali i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz osam skupina kvalifikacija, će se plasirati na Europsko rukometno prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine.

Zato je duel BiH sa Austrijom jedan od onih ključnih koji mogu odlučiti o sudbini bh. tima kojeg od ponedjeljka priprema novi izbornik, Ivica Obrvan. Kako stvari stoje u uvodnim danima priprema, Ljubušak Josip Perić bi opet mogao biti važan izbor na poziciji srednjeg beka za predstojeću utakmicu sa Austrijom u Bugojnu (nedjelja, 17 sati).

Alternativa za Karačića

Obrvan trenutno ne može računati na Ivana Karačića čiji je dolazak iz Izraela i dalje otvoren, ali jako upitan, dok sa šireg popisa među 20 imena uopće nije uvršten iskusni Marko Tarabochia. Zbog izostanka Karačića, sa šireg popisa je aktiviran Nikola Grujić iz Konjuha (Živinice).

 – Tu je Grujić koji je dosad ostavio jako korektan dojam, sigurno će se moći i na njega računati, govori Josip Perić i dodaje:

 – Moja pozicija je takva da puno toga ovisi o igraču na njoj. Mogu obećati da ću se potruditi da podnesem teret i omogućim suigračima da odigraju dobro.

Atmosfera u početnim danima je pozitivna, svakako znatno povoljnija od one u vrijeme dvomeča sa Estonijom u siječnju.

 – To su naše dvije najlošije utakmice u novijem vremenu, ali tu smo da to promijenimo. Nadam se da će biti puno bolje, jer o utakmici protiv Austrije nam sve ovisi. Zasad je sve jako korektno, odradili smo nekoliko treninga, neke sitnice se mijenjaju, ali ništa posebno jer nemamo puno vremena. Ne možemo iz korijena mijenjati stvari. Prvi dojmovi su dobri, super su se pokazala neka nova imena. Imamo još nekoliko dana nakon čega će biti puno jasnija slika, govori Perić.

Austrijanci kompletniji

Austrijanci imaju povoljnije stanje igračkog rostera u odnosu na jesenje utakmice, ali i u odnosu na njihov nastup na siječanjskom SP-u u Egiptu.

 – Mislim da su jako dobra ekipa, vratili su im se neki koji nisu bili na SP-u. Dobili su nekoliko igrača, biće im pojačanje i jako iskusan golman iz Crne Gore, Golub Doknić. Opasniji su nego protiv Estonije i Njemačke jer su kompletniji. Biće veći izazov da ih dobijemo na domaćem terenu, priča Josip.

Za izabranike Ivice Obrvana zadatak je jasan.

 – Moramo ići na pobjedu, spremamo se da dobijemo jer nas samo to drži u životu i omogućava u nekim kombinacijama čak i plasman na EP, zaključio je Josip Perić.

Ide mu sa Eurofarmom

Poslije dvije sezone u Bundesligi, Perić je od prošlog ljeta srednji bek makedonskog Eurofarma.

 – Nisam pogriješio što sam otišao. Prošli smo grupu u Europi, doigravanje u domaćem prvenstvu smo otvorili pobjedom, u SEHA ligi nam isto ide po planu. Igram dosta i jako sam zadovoljan, istakao je Ljubušak koji je za makedonski klub potpisao ugovor do ljeta 2022. godine.

Tri zamjene Pajoviča

Izbornik Austrije, Slovenac Aleš Pajović, je svoj popis igrača morao mijenjati pred sami start priprema za meč u Bugojnu jer su zbog ozljeda otpali Daniel Dicker, te Alexander i Maximilian Hermann. Zato je Pajovič morao pozvati dvojicu debitanata u ekipi, Marka Katića i Eliasa Koflera, te Sebastiana Spendiera koji iza sebe ima 11 nastupa za nacionalni tim.

SKUPINA 2

1. Njemačka    4          4          0          0          39        8

2. BiH             3          1          0          2          -5         2

3. Austrija       3          1          0          2          -20       2

4. Estonija       4          1          0          3          -14       2

Rezultati 1. kola

Njemačka – BiH         25:21

Austrija – Estonija      31:28

Rezultati 2. kola

Estonija – Njemačka  23:35

BiH – Austrija                        14. 3. (17.00)

Rezultati 3. kola

Austrija – Njemačka   27:36

Estonija – BiH            24:21

Rezultati 4. kola

Njemačka – Austrija   34:20

BiH – Estonija            21:19

Parovi 5. kola (29. 4.)

BiH – Njemačka         16.10

Estonija – Austrija      18.30

Parovi 6. kola (2. 5.)

Austrija – BiH                        18.00

Njemačka – Estonija  18.00

Piše: Ersan Bijedić / Dnevni list

error: Content is protected !!