Ministar Davor Božinović na konferenciji za novinare najavio je da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku.

– Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenja virusa. Druga je odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza u RH, rekao je  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produljuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će se najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati u preporukama HZJZ-a, koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša, kazao je.

– Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ-a. Neće se čekati odluka Stožera, već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati, ovisno o situaciji. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produljenju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa, rekao je Božinović.


Dodao je kako od “lokalnih i županijskih stožera koji imaju izražen rast očekuje da predlože sve što smatraju nužnim u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom”.

Na pitanje hoće li postrožiti mjere u županijama koje imaju veće brojeve, Božinović je rekao:

– Prateći suradnju, ali i medijski rad, znamo da iz naših županija, ako hoćete konkretno, i ovoj o kojoj smo govorili je puno stvarno kvalitetnih stručnjaka koji dnevno, rekao bih, komuniciraju i o epidemiološkom stanju u RH, svijetu i Primorsko-goranskoj, siguran sam da će oni predložiti da se donesu sve one mjere od strane nacionalnog Stožera za koje smatraju da trebaju biti donesene u ovoj situaciji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!