Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da “nema razloga za obustavu” cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv Covida-19, pošto je iz opreza obustavljena njegova uporaba u više europskih zemalja.

– Da, trebamo nastaviti s uporabom AstraZenecina cjepiva, nema razloga za njegovu obustavu, rekla je Margaret Harrs, glasnogovornica WHO-a, na UN-ovoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Danska, Island i Norveška izvijestili su jučer da obustavljaju cijepljenje AstraZenecom pozivajući se na načelo “opreza”. Bugarska je danas krenula njihovim primjerom.

Danska zdravstvena agencija, prva koja je donijela takvu odluku, pozvala se na oprez zbog “teških slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile cjepivo”, prema “zasad” nije dokazana veza između cjepiva i zgrušavanja krvi.

Austrija je početkom tjedna prekinula uporabu pošiljke ovog cjepiva nakon smrti 49-godišnje medicinske sestre koja je nekoliko dana nakon cijepljenja dobila “težak poremećaj zgrušavanja krvi”.

Englesko-švedski laboratorij i britanska vlada reagirali su istaknuvši da je cjepivo “sigurno” i “djelotvorno”.

Glasnogovornica WHO-a je istaknula da stručnjaci te organizacije proučavaju informacije o stvaranju krvnih ugrušaka, ali da zasad nije potvrđena uzročna veza.

– Svaka informacija o nesigurnosti cjepiva mora se pomno ispitati, rekla je. Kod raspodjele cjepiva uvijek moramo ispitati sva sigurnosna upozorenja i provjeriti ih, ali zasad nema nikakvih naznaka koje bi upućivale na to da se ne koristi, dodala je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!