Udruga Permakultura Dalmacija po prvi put je organizirala razmjenu sjemena starih i udomaćenih sorti povrća. Na splitski Zvončac došli su oni koji imaju i vrtove i sjeme za razmjenu, ali i oni koji se žele okušati u povrtlarstvu i to koristeći sorte koje su čuvali naraštaji naših predaka.

Gospođa Marica je na Zvončac donijela sjeme slanutka, hercegovačke bamije i nekoliko vrsta ljutih papričica.

– Donijela sam nekoliko vrsta sjemena za podijeliti drugima da ga uzgajaju, koriste i šire dalje. Sjeme je nešto iz vlastitog uzgoja, a nešto iz razmjene s drugima, kaže Marica Zeleni.

– To su pretežno stare sorte i sorte koje su već dugi niz godina u našim vrtovima i stvorili su se određeni viškovi koje mi tu sad uz promociju sadnje i eko uzgoja promoviramo i dijelimo, dodaje Antonija Mihaljević, bio – vrtlarica.

Povezati vrtlare i one kojima je vrtlarstvo tek hobi, omogućiti im razmjenu sjemena samo je jedan od ciljeva udruge.

– Iza toga postoji i puno važnija stvar, a to je da se sačuvaju neke sorte koje su tu autohtone, koje su tradicijske sorte koje su naši preci godinama i desetljećima čuvali, a možda su najprimjerenije za područje u kojem živimo, rekao je Marin Kanajet, predsjednik Udruge “Perkamultura Dalmacija”, Split.

U tijeku je rasprava o izmjenama zakona koji će regulirati upotrebu sjemena iz prozvodnje OPG-ova. “Permakultura Dalmacija” jedna je od supotpisinica inicijative da se autohtono sjeme zaštiti, a da se ujedno ne ograniči njegova razmjena i distribucija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!