Objave u medijima da se u Republiku Hrvatsku iz Hercegovine od, 1. siječnja 2021. godine, može uvesti u osobnoj prtljazi, bez plaćanja PDV-a, robe vrijednosti koja ne prelazi iznos od 300 kuna, izazvale su negativne reakcije stanovnika pograničnih područja s obje strane granice, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

Na tako moguće postupanje carinskih službenika RH, reagirali su i mnogi gospodarstvenici iz djelatnosti trgovine, čije sjedište je u pograničnom području, jer bi smanjivanje iznosa vrijednosti robe s 2.200 kuna, na 300 kuna dodatno utjecalo na njihovo poslovanje, koje je i onako ugroženo posljednjih godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Zbog toga je Udruga gospodarstvenika Posušje (UGP) uputila molbu državnom tajniku Zvonku Milasu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, da poduzme određene aktivnosti kod mjerodavnih institucija u RH, da način postupanja carinskih službenika, kod uvoza robe u osobnoj prtljazi u RH osoba iz pograničnih područja, bude kao što je i bio do, 31.12.2020., kada je u RH stupio na snagu novi Pravilnik o oslobođenju PDV-a za uvoz robe u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država.

Gospodin Milas je o molbi UGP-a upoznao ravnatelja Carinske Uprave RH Hrvoja Čovića i nakon njihovog sastanka, tajnik UGP-a razgovarao je s ravnateljem Čovićem na tu temu i on mu je rekao sljedeće:

Po pitanju vrijednosti nekomercijalne robe koju u osobnoj prtljazi mogu uvesti u RH osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja u pograničnoj zoni RH i BiH (5 km od crte granice) i koji granicu ne prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza, kao što su: Vinica-Aržano, Vir-Cera, Čitluk-Jovića Most, Drinovci-Sebišina, Polog-Podprolog, itd.), ništa se nije promijenilo u načinu postupanja carinskih službenika u odnosu na period do 31.12.2020. godine. To znači, da te osobe mogu uvesti u RH robe u vrijednosti do 300 eura ili 2.200 kuna bez plaćanja PDV-a, isto kao i osobe čije je uobičajeno mjesto stanovanja izvan pograničnih zona.

Osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza dnevno u RH mogu uvesti robe u osobnoj prtljazi do iznosa od 300 kuna.

Od 1. 1. 2021. smanjene su količine trošarinskih i duhanskih proizvoda (alkohol, duhan) koje se mogu uvesti u RH bez plaćanja trošarine i PDV-a (članak 7. stavak 3. Pravilnika). I u ovom slučaju primjenjuje se isti način postupanja carinskih službenika prema osobama iz pograničnih i izvan pograničnih zona, prenosi Radio Posušje.

Za osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza količina trošarinskih i duhanskih proizvoda je još manja (članak 8., stavak 3. Pravilnika).

Za unos hrane i prehrambenih proizvoda iz BiH u RH postoje određena količinska ograničenja koju mogu unositi putnici za svoje osobne potrebe bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora – popis i količine na linku: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/na-putovanju/unos-hrane/1627 .

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!