U nedjelju, 14. ožujka 2021. godine, u okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, financiranog od strane Europske unije, planirano je održavanje biciklističkog događaja pod nazivom “Biciklijada dolinom rijeke Matice”.

Ova biciklijada, zamišljena kao rekreativna biciklistička vožnja, organizira se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.
Planirani polazak sudionika biciklijade je u nedjelju, 14.ožujka. 2021. godine u 11:00 sati ispred Ravlića pećine, Drinovci bb, Grude.

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Ova biciklijada će biti kružna i polazi iz Ravlića pećine, ispred samog ulaza i pruža se sporednim seoskim cestama uz rijeku Maticu i Trebižat do Koćuše i nazad do Ravlića pećine. Od posjete udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 38 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u općini Grude i Gradu Ljubuškom.

Valja spomenuti Avanturistički park Peć Mlini, Vodeni park Koćuša i mnoge druge prirodne i kulturne znamenitosti.
Po povratku ispred Ravlića pećine za sve sudionike osigurana je okrjepa i degustacija lokalne kuhinje.

Ovo je četvrta u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizirana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete “Bike Friendly Concept”, što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije. To će izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Broj sudionika ograničen na 30.

Prijave se vrše preko pristupnice koja se nalazi na linku: https://forms.gle/g4qNSa2uWnMvMsm6A
ili preko sljedećeg maila: hbkdrinovci@hotmail.com.

Izvor: Ljportal.com

error: Content is protected !!