Predsjedništvo BiH još nije imenovalo povjerenstvo koje bi predložilo tri kandidata za suca u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a zapelo je na političkom dogovoru jer je najviše sporan prijedlog Željka Komšić, piše Glas Srpske.

“Član Predsjedništva Željko Komšić potencira da kandidat bude Neven Anđelić za što ne postoji suglasnost sva tri člana Predsjedništva”, rekao je dobro upućen izvor Glasa.

Prema pisanju banjalučkog dnevnika, Ministarstvo vanjskih poslova obavilo je sve procedure u predviđenim rokovima i u siječnju dostavilo listu s 13 kandidata koji su prošli na natječaju i prijedlog je proslijeđen u Predsjedništvo na razmatranje.

Za ovu poziciju, kako se navodi, između ostalih, aplicirali su Neven Anđelić, koji važi za Komšićevog favorita, Jasminka Džumhur, koja ima podršku Šefika DŽaferovića, a među kandidatima je i Monika Mijić, članica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe na plenarnom zasjedanju u lipnju treba odlučiti tko će na sadašnjoj poziciji suca Europskog suda za ljudska zamijeniti Farisa Vehabovića, kojem mandat ističe krajem godine.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!