Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD objavile su zajedničku izjavu o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, u kojoj stoji:

-Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznati su s jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Ponovo izražavamo svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države s dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

U vrijeme kada se zemlja suočava s brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele.

Put naprijed za BiH je jasno formuliran u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na što se trebaju fokusirati institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR.

Doprinos snaga EUFOR miru i stabilnosti još uvijek je od ključne važnosti u BiH, te nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad.

Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor vijeća za provedbu mira (PIC). Preduvjeti za zatvaranje OHR jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja s ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica. Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko surađuje s domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim razinama vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane.”

Podsjetimo, jedan od zaključaka kojeg je na jučerašnjoj sjednici usvojila Narodna skupština Republike Srpske je da je BiH disfunkcionalna i da treba početi dijalog o mirnom razlazu, te da RS na temelju Deklaracije UN o pravu naroda na samopredjeljenje se ima pravo izjasniti o svom statusu, odnosno da ima pravo proglasiti samostalnost.

/HMS/

error: Content is protected !!