Županija Zapadnohercegovačka bogatija je za web stranicu o ekologiji “Naša priroda” s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja okoliša i potrebi za pravilnim gospodarenjem otpadom.

Naime, stranica je pokrenuta u okviru projekta „YOUth Drive“, financiranog od strane Europske unije. Stranica će poslužiti i kao alat za dostupnost informacija koje se tiču okoliša i okolišnih pitanja, obzirom da su procesi narušavanja prirodne ravnoteže sve brži.

Web stranica uspostavljena je kako bi široj društvenoj zajednici pružila mogućnost interaktivnog djelovanja kroz registraciju i prijavu divljih deponija u njihovom okruženju, mogućnost umrežavanja, informiranje o dostupnim projektnim pozivima koji se odnose na okolišna pitanja, kao i širenje informacija i promociju pozitivnih praksi.

Analizom stanja na terenu i izradom publikacije, na području Županije Zapadnohercegovačke lociran je veći broj divljih deponija (njih 192) koje su prikazane kroz interaktivnu mapu, gdje je označena lokacija svake pojedinačne deponije sa njenim slikama.

Na mapi su označene trenutno postojeće divlje deponije, kao i one uklonjene. U narednom periodu projektom je predviđeno uklanjanje 10 divljih deponija u suradnji s lokalnom zajednicom te unaprjeđenje kvalitete stanja okoliša.

Također, projektom će se stvoriti podloga za unaprjeđenje i doradu postojećih zakonskih regulativa u ovoj oblasti. Podizanje svijesti o zaštiti okoliša i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva provodi se u okviru projekta „YOUth drive“ kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija u iznosu preko 230.000 eura.

Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) kao nositelj projekta i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru (CG).

Projekt je počeo je s realizacijom aktivnosti u studenom 2019, a trajati će do svibnja 2021. godine.

Izvor: Grude.com

error: Content is protected !!