Višesatna rasprava uživo na dugoočekivanoj sjednici Senata u Zagrebu nije donijela promjenu na čelu sveučilišta. Inicijativa za smjenom rektora Damira Borasa nije skupila dovoljno glasova da se ta tema stavi na dnevni red sjednice. Tako se na sjednici raspravljalo o stanju na Sveučilištu koje je proteklih mjeseci poprište brojnih afera, ali bez postavljanja pitanja odgovornosti rektora za takvo stanje.

Riječ je o dugoočekivanoj sjednici na kojoj će Senat, koji broji 70 članova, uživo raspravljati o više kriznih situacija s kojima se suočava to sveučilište na kojemu je u tijeku 351. godina kontinuirane sveučilišne nastave koju pohađa gotovo 70 tisuća studenata.

Propala inicijativa za smjenom Borasa

Članovi Senata na današnjoj sjednici neće glasati o povjerenju rektoru Damiru Borasu jer nije prikupljeno dovoljno glasova za stavljanje točke na dnevni red. Uz 13 glasova za, četiri su bila suzdržana, a čak 51 senator bio je protiv. To pokazuje da Damir Boras i dalje ima podršku većine članova Senata.

– Meni je drago da sam dobio osim 13 glasova od 69 koliko je bilo na Senatu, uza sva proročanstva po medijima, pokazuje da je sveučilište jedinstveno!, izjavio je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Na ulasku na sjednicu u Studentskom centru (SC) zagrebačkoga Sveučilišta članove Senata dočekalo je nekoliko studenata koji su mirno prosvjedovali, a među istaknutim transparentima bili su i “Šutnja nije zlato”, “Ima nas dovoljno” i “Stop nasilju nas Sveučilištem”.

S druge strane, inicijatori promjene, nezadovoljni. Iako to rezultati glasanja ne pokazuju, ističu, nismo amorfna masa koja nije svjesna problema na sveučilištu.

– Razgovaramo s ljudima i znamo da puno više ljudi nije zadovoljno, ali iz različitih razloga ranije spomenutih nisu spremni javno dići ruku, objasnio je Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Treba prihvatiti rezultate demokratskog glasanja, a koliko smo nedostatno financirani, rezultati sveučilišta su odlični, uzvraća rektor.

– Potpuno nedostatno i sramotno nisko financiranje visokoga školstva i znanosti u Hrvatskoj, koje je otprilike 50% od prosjeka u Europi u odnosu na BDP, dodao je Boras.

– Imali smo ozbiljnih prigovora na način na koji se taj novac na Sveučilištu troši, jer nama nije normalno da 16 milijuna kuna ode rektoratu koji zapošljava 233 ljudi, kaže Gledec.

Dok su studenti prosvjednici prije sjednice senatorima poručili nek smijene rektora, studentski predstavnici u senatu, njih 12, nisu digli ruke za tu smjenu.

– Osobno, kao što sam više puta napomenuo, kao studentski predstavnik, protiv rektora Borasa nemam apsolutno ništa, ali sve opcije su otvorene i na stolu, izjavio je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Na pitanje što očekuje po pitanju rektora Borasa, Pavo Barišić kazao je kako o tome ne želi govoriti jer o tome ništa ne zna. Držim se legalnih tijela. Treba raspravljati o tome kako dalje pokrenuti razvoj Sveučilišta, rekao je. Nije želio komentirati i “prejudicirati ishod” postupka izvanrednog otkaza prorektoru Ćoviću. Kazao je i kako od HDZ-a nije dobio nikakav naputak.

Rektor Damir Boras, može biti vrlo zadovoljan rezultatima ove dugoočekivane sjednice senata uživo, tražio je i dobio javnu podršku većine članova Senata.

Njegovi kritičari pak, nisu uspjeli potaknuti raspravu i o njegovoj odgovornosti za stanje na Sveučilištu. Barem danas.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!