Bosna i Hercegovina je među deset zemalja svijeta iz kojih je u proteklih godinu dana otišlo najviše stručne radne snage u Njemačku prema novom Zakonu o zapošljavanju stručne radne snage u toj zemlji, koji je počeo vrijediti prije godinu dana.

Međutim, ako se gleda po glavi stanovnika, BiH je na prvom mjestu u svijetu iz koje je stručna radna snaga iselila u Njemačku. Prema informacijama portala schengenvisainfo.com, po apsolutnim brojevima BiH je na sedmom mjestu, iz koje je u proteklih godinu dana u Njemačku u skladu s novim zakonom otišlo 1.159 ljudi, pišu Nezavisne.

Na vrhu liste je Srbija, jer je u tamošnjem njemačkom konzulatu radne vize u skladu s ovim zakonom dobilo 2.024 ljudi. Iz naše regije u prvih deset su još samoproglašeno Kosovo sa 792 stručnjaka koja su dobila njemačku vizu, te Albanija sa 778 stručnjaka. Prema ovim podacima, na drugom mjestu po apsolutnim brojevima su Filipini, iz kojih su u Njemačku iselila 1.773 stručnjaka, međutim Filipini su zemlja sa sto milijuna stanovnika. Sa 1.378 stručnjaka koji su se iselili u Njemačku na trećem mjestu je Vijetnam, međutim i to je zemlja s gotovo sto milijuna stanovnika.

Naredne tri zemlje ispred BiH su Indija, Turska i Ukrajina, koje sve imaju daleko veći broj stanovnika od BiH. Iza BiH, s 810 iseljenih stručnjaka, nalazi se Rusija, koja je također značajno mnogoljudnija od BiH. Kako je naglašeno na portalu, nekoliko studija OECD zemalja, Regionalnog fonda za suradnju i Zapadnog fonda za demokraciju pokazuje da BiH po iseljeniku gubi 21.000 eura godišnje. Kako je naglašeno, 2018. je oko 50.000 građana BiH napustilo zemlju.

Više od polovine ih je otišlo u Njemačku, a zatim u Sloveniju, 26 posto, i Austriju, devet posto. U svim zemljama zapadnog Balkana, kako je naglašeno, najviše zemlju napušta najstručnije, najobrazovnije i uglavnom mlađe stanovništvo. Zapadnobalkanci se, kako je istaknuto, najviše sele upravo u Njemačku, koja cijeni rad i znanje koje ovi ljudi nose, a ujedno su se pokazali kao dobri radnici. Prema studiji Regionalnog fonda za suradnju, 2018. godine 32 posto građana Srbije se izjasnilo da razmišlja ili planira napustiti zemlju. Podsjećanja radi, Njemačka, osim programa za dovođenje stručne radne snage, ima i program za dovođenje nekvalificirane radne snage sa zapadnog Balkana, prema kojem godišnje iz regije u Njemačku iseli oko 30.000 takvih radnika…

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!