Hrvatska futsalska reprezentacija nedavnim je pobjedama nad Ukrajinom (3-2, 7-2) osigurala plasman na Europsko prvenstvo 2022. godine i istodobno napredovala za tri mjesta na ljestvici koeficijenata nacionalnih selekcija pa je sada u prvoj jakosnoj skupini.

Hrvatska je s devetog skočila na šesto mjesto i ima 2040.087 bodova.

Na prvom mjestu je Španjolska (2252.435), a ispred Hrvatske su bolje rangirane i Rusija (2144.322), Kazahstan (2125.818), Portugal (2116.161) i Azerbajdžan (2041.605). Na sedmom mjestu je Italija (2007.713), a na osmo se probila Srbija (1893.190).

Iako neposredno poslije veličanstvene pobjede nad Ukrajinom u Zaporožju Hrvatska još uvijek nije matematički bila osigurala plasman na Euro, rezultati u ostalim kvalifikacijskim skupinama išli su joj na ruku pa je plasman potvrdila jer je, po osvojenim bodovima, već sad sigurno među šest najboljih drugoplasiranih momčadi.

Hrvatska, međutim, samo spletom nevjerojatnih okolnosti može ispustiti prvo mjesto u preostalim kvalifikacijskim utakmicama protiv Albanije (Tirana, 7. travnja) i Danske (Varaždin, 10. travnja). Da se to dogodi Hrvatska bi morala izgubiti oba, a Danska upisati pobjede na sva tri preostala susreta, uključujući i u onom protiv Hrvatske i to s četiri i više golova razlike.

– To je zaista teško očekivati, pogotovo ako uzmemo u obzir sva naša četiri dosadašnja nastupa u tekućem kvalifikacijskom ciklusu. Na prvom smo mjestu s maksimalnim učinkom, a, što je još važnije, u Zaporožju smo protiv Ukrajine odigrali fenomenalnu utakmicu. Vidim da Ukrajinci pišu da ovakav debakl nisu doživjeli više od trideset godina, rekao je Marinko Mavrović, izbornik hrvatske futsalske reprezentacije, uz koju su plasman na Euro osigurali i Bosna i Hercegovina, Azerbajdžan, Italija, Rusija i Španjolska, odnosno Nizozemska kao domaćin.

– Napravili smo veliku stvar, tim više što smo u kvalifikacijski ciklus ušli u vrlo delikatnoj situaciji. Nismo se uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo u onoj nesretnoj utakmici protiv Češke, a pred dvoboje s Albanijom i Danskom nismo imali previše vremena za zajedničke pripreme. Uz to, protiv Albanije smo gubili na poluvremenu Međutim, uspjeli smo potvrditi kvalitetu protiv Albanije i Danske i ostvariti dvije uvjerljive pobjede koje su nas napunile samopouzdanjem uoči uzastopnih susreta s Ukrajincima koji su slovili favoritima skupine. Međutim, dečki su potvrdili kvalitetu, stvorili fantastičnu atmosferu i na sjajan način pobijedili obje utakmice protiv Ukrajine, zaključio je Mavrović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!