Studija koju je izradio Krizni stožer Ministarstva zdravstva Sarajevske županije na čelu s prof. dr. Lejlom Pojskić imala je za cilj utvrditi distribuciju novih visokorizičnih sojeva virusa.

Testirano je ukupno 180 Covid pozitivnih pacijenata u periodu 20. prosinca 2020. do 10. ožujka 2021. godine, podijeljeno u tri podskupine.

U prvoj podgrupi (prosinac – siječanj) distribucija britanskog soja je iznosila 25 posto. U drugoj podgrupi (1. siječnja do 15. veljače) 55 posto, a u trećoj od (15. veljače do 10. ožujka) čak 86 posto.

Ovaj trend korelira sa porastom broja novozaraženih i ozbiljnošću kliničke slike. Britanski soj inficira podjednako žene i muškarce. Prosječna starost zaraženih je 46 godina za britanski soj, za razliku od 56-godišnjaka za raniji soj virusa.

Zaključak je da je izuzetno povećana izloženost populacije britanskom i njemu sličnim sojevima koji ima sposobnost bržeg i efikasnijeg vezivanja za receptore na humanim ćelijama. To izaziva brze širenje i ozbiljnije simptome.

Širenju simptoma je doprinijela prohodnost SŽ (porozne granice), otvorenost za turizam i nepridržavanje epidemioloških mjera.

Egzaktan dokaz koji poziva na ekstremnu ozbiljnost i urgentnost u planiranju i nabavci cjepiva kako bi se spriječile negativne posljedice infekcije na zdravlje stanovništva i dugoročne posljedice na društvo.

U jutrošnjem izvještaju u SŽ registrirano je 696 pozitivnih. U istom periodu preminulo je 16 osoba, a u dvije bolničke ustanove trenutno se od korone liječi 451 osoba (KCUS – 302 i Opća bolnica – 149).
U SŽ je aktivno više od 4.339 slučajeva, a u samoizolaciji je blizu 5.900 osoba.

Zbog veoma loše epidemiološke slike u SŽ je uveden djelomični lockdown od petka navečer do ponedjeljka ujutro, a odnosi se na zabranu rada ugostiteljskih objekata, tržnih centara i drugih uslužnih djelatnosti.

Građani se pozivaju na maksimalan oprez i poštivanje svih naloženih mjera i preporuka poput izbjegavanja većih okupljanja, smanjenog kretanja, manjeg broja kontakata, držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i unutra i vani…

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!