Izmjena Izbornog zakona bi za BiH značila jamstvo razvoja, stabilnosti i funkcionalnosti države, izjavio je za Bild.ba predsjednik Hrvatske zajednice “Pleter” Ante Kelavić.

– Već godinama Bosna i Hercegovina se nalazi u različitim blokadama, uglavnom zbog nepoštivanja načela konstitutivnosti na kojima se temelji uređenje BiH – mišljenja je Kelavić.

– Dodatne komplikacije stvaraju predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji pokušavaju nametnuti rješenje za unutarnje uređenje države. Postojanje dvodomnog parlamentarnog sustava tj. postojanje Domova naroda u BiH, percipira se kao problem od strane bošnjačkih političkih elita, ali i od međunarodne zajednice, dok isti sustavi postoje u Velikoj Britaniji, Belgiji, SAD-u i brojnim drugim zemljama – poručio je.

Potrebno je, kaže sugovornik portala Bild.ba, istaknuti i dvojne kriterije u vezi presuda Ustavnog suda BiH.

– Istaknut ću primjer presude u predmetu Ljubić koja se uporno ignorira od strane bošnjačkih stranaka koje istovremeno traže poštivanje drugih presuda kao npr. presude Ustavnog suda o zabrani proslave Dana RS-a koji se slavi 9. siječnja – dodaje Kelavić.

Dijalog, međusobno razumijevanje i uvažavanje tri su stavke prema riječima Kelavića kojima se može graditi zemlja koju će svi jednako doživljavati svojom domovinom.

– Nažalost, Hrvatima u BiH, već su tri puta drugi birali predstavnika u Predsjedništvo BiH na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. Iste zlouporabe nedostataka trenutnog Izbornog zakona u BiH možemo vidjeti pri popunjavanju Doma naroda Federacije, ali i Doma naroda BiH koji su posljednja linija obrane nacionalnih interesa i konstitutivnosti na kojoj se BiH temelji – kaže.

Na temelju svega navedenog, Kelavić zaključuje kako bi izmjena Izbornog zakona za BiH značila jamstvo razvoja, stabilnosti i funkcionalnosti države.

– Izmjena Izbornog zakona nam je nužna zbog puta BiH ka Europskoj uniji – naglasio je Kelavić.

/HMS/

error: Content is protected !!