Dubrovačko-neretvanska policija već godinama vodi borbu protiv krijumčarenja droge. U posljednjih deset godina imala je više od 5600 zapljena. Posljednja od njih je velika zapljena u luci Ploče. Ekipa HRT-a provjerila je postaje li ta luka nova ulazna ruta droge u Hrvatsku.

U kontejteru koji je u Hrvatsku stigao iz Južne Amerike policija je pronašla više od 72 kilograma kokaina, vrijednog između 50 i 70 milijuna kuna. Druga je to velika zapljena droge u dolini Neretve u posljednjih nekoliko mjeseci. Za razliku od ostalih zapljena, ovu su pratila i uhićenja. Sav teret koji stiže u luku Ploče kontrolira carina, a ona je povezana s ostalim službama RH i EU-a.



– Krijumčarima su uglavnom zanimljive te luke. S obzirom na položaj luke Ploče, blizinu granice s BIH za daljnje distribucijske kanale. Vjerojatno je na neki način i pogodna za to. Mi se trudimo da ih u tome onemogućimo, kaže Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske.

Stiže mobilni rengen vrijedan 2 milijuna dolara

Sav kontejenerski promet s drugih kontinenata prema Europskoj uniji, najprije se prijavljuje u luke u Italiji, Grčkoj ili Malti, gdje ulazi u sustav, pretovaruje se na manje brodove, takozvane “fidere” i ide prema drugim lukama. U luci Ploče tako najmanje 24 sata ranije znaju koji teret dolazi i otkuda.

Kontrole u luci carinicima će uskoro olakšati novi uređaj. U završnoj fazi je isporuka ranije ugovorenog mobilnog rengenskog uređaja vrijednosti 2 milijuna dolara, ističe predstavnica Carinskog ureda Ploče Ivanka Božić.

U Hrvatsku ušlo više od tone kokaina?

Krijumčari većinom biraju kontejnerski promet, a njega je teško u cijelosti pregledati. Stručnjak za kriminalistiku smatra da se otkrije samo 10 posto od ukupne količine droge koja dođe u Hrvatsku.

– Što je pošiljka veća, u njoj je lakše sakriti krijumčarenu robu. Ako je nešto rijeđe, veća je mogućnost da će se pregledati i kontrolirati. Ako je ovdje uhvaćeno nekakvih 70-tak kila, to znači da je u međuvremenu u Hrvatsku ušlo više od tone – zasigurno, objašnjava kriminalist Željko Cvrtila. Fizički je nemoguće, dodaje Zoran Tikvica, pregledati i nadzirati sve što dolazi. Promet je velik, ali nadzor usmjerite na teret ovisno o saznanjima.

Velike zapljene i uhićenja ipak na neko vrijeme zaustave krijumčare. Tako je nakon zapljene 340 kilograma marihuane na graničnom prijelazu Karasovići nakratko prekinut južni krak balkanske rute.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!