Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) kojom traže od zaposlenih da vrate razliku novca, isplaćenu zbog pogrešne primjene osnovice za obračun plaća, što je nezakonito i isključivo je greška Ministarstva, pišu Nezavisne novine.

Banjalučke dnevne novine navode kako je ova odluka, prema tumačenju mnogih, nezakonita i gotovo sigurno će dovesti do velikog broja tužbi protiv BiH s gotovo sigurnim ishodom u korist tužitelja jer je grešku napravilo isključivo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je, kako pišu Nezavisne, od kolovoza 2020. godine pogrešno obračunavao i isplaćivao plaću za veliki broj DKP i sada traži da se taj novac vrati u deset jednakih rata počevši od plaće za ožujak. Spomenute novine navode da Ministarstvo nije na vrijeme predložilo odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u DKP-ima, a poslije usvojenog proračuna u srpnju 2020. godine nije primjenjivalo novu odluku, već plaće isplaćivalo po odluci iz 2019. godine.

”Da je ovakvo postupanje Ministarstva vanjskih poslova nezakonito neizravno su potvrdili i u Ministarstvu financija i trezora u Vijeću ministara”, navode Nezavisne novine koje pišu da su ih ovom ministarstvu uputili na akt koji su donijeli 11. veljače, odnosno odgovor Ministarstva vanjskih poslova na upit o primjeni Odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenih u DKP BiH za 2020. godine.

U odgovoru tog ministarstva Ministarstvu vanjskih poslova se navodi da im nije u potpunosti jasno zašto im se nije obratio radi pojašnjenja imajući u vidu da je početak primjene Odluke o visini osnovice za obračun plaće definiran zakonom.

“U konkretnom slučaju, odluka je stupila na snagu 28. siječnja 2021. godine, a primjenjuje se od usvajanja proračuna za 2020. godinu. Stoga, Ministarstvo financija i riznice ne može davati bilo kakve upute koje bi bile suprotne zakonskim odredbama, te sugeriramo da mi ministarstvo postupi u skladu s odlukom Vijeća ministara i snosi odgovornost za nepravovremeno izvršavanje svojih zakonskih nadležnosti”, navedeno je odgovoru Ministarstva financija i riznice.

/HMS/

error: Content is protected !!