U eksluzivnom intervjuu za N1 prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a govorila je o efektima trodnevnog “lockdowna”, samo u jednom dijelu države, u Sarajevu koji je počeo u 20 sati sinoć. “Ja ga osobno smatram nefunkcionalnim, on će sigurno donijeti neke rezultate, ali dolazi kasno.

Zaraza se toliko razbuktala, da “lockdown” tri dana, samo u jednoj županiji, zatvaranje ugostiteljskih objekata neće donijeti ništa osobito dobro. Nikakve kozmetičke i populističke mjere u ovom trenutku nisu dobrodošle. Samo mjere potkrijepljene pravom strukom, mjere su građanima shvatljive i prihvatljive. U protivnom vi pokušavate na neki način da provedete mjere koje ljudima nisu shvatljive, logično je da se oni opiru tome i da će biti puno prekršaja”, kazala je prof. dr. Izetbegović u intervjuu za N1.

Upozorila je da je aktualna situacija najozbiljnija od početka pandemije, jer od ožujka prošle godine nikada nisu imali ovako veliki broj bolesnika i to teških bolesnika. “Nikad preko 300 bolesnika kao što imamo sad i nikad bolesnika s ovako teškom kliničkom slikom koja se razvija jako brzo i nikada nismo imali ovoliko mlađih bolesnika. Mislim da će biti i gore nego što je sad. Mi smo jednog dana, u prošlom tjednu imali 17 prijema u sat vremena, to je bilo prilično dramatično i kritično“, opisala je situaciju u KCUS-u i COVID zonama Izetbegović.

Podhrastovi su skoro puni. Kapacitet od 109 kreveta, trenutno je popunjen sa 100 pacijenata, a svakodnevno se vrši transport pacijenata u novi respiratorni centar KCUS-a . “Mi smo napravili poseban respiratorni centar u kojem će biti najteži bolesnici sa slikom teške upale pluća, kojima je potrebna potpora kisikom, jesu li oni invazivno na respiratoru ili neinvazivno. To je 68 mjesta na kojima imamo izravne izvode središnjih medicinskih gasova, to je centraliziran respiratorni centar koji će opskrbljivati naši anesteziolozi, anestetičari, infektolozi i sve ostale kolege , medicinski tehničari i medicinske sestre koji s drugih klinika dolaze pomoći“, izjavila je u intervjuu za N1, prof. dr. Sebija Izetbegović.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!