Članak i analiza gospodina Arnautovića je primjer zloupotrebe institucija kao člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u svrhu promoviranja unitarističke bošnjačke politike. Pokušaj znanstvene analize koju dotični Arnautović prilaže u svome članku je jeftin pokušaj manipulacije, osobito sudskim odlukama, dominantno onih Međunarodnog suda za ljudska prava, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju je navedeno da, za razliku od dotičnog gospodina i radikalne politike koju zastupa, hrvatski legitimni predstavnici jednako važno ističu i naputke u predmetu “Sejdić & Finci”, ali i Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” što bošnjački nacionalisti, kao i politika dominacije jednog naroda koju zastupaju, svjesno izostavljaju.

-U točki 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja i odraz vladavine većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da mogu istaknuti kandidaturu i biti birani i pripadnici iz reda „Ostalih“, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda, priopćeno je.

Također, kako je navedeno, u točki 22. u istom predmetu ističe se kako konstitutivni narodi i njihovi interesi moraju biti zaštićeni u gornjem parlamentarnom domu, Domu naroda tako da sva tri člana Predsjedništva imaju institucionalni legitimitet i biti odraz biračke volje sva tri konstitutivna naroda.

“Iako ih bošnjačka politička elita nastoji sukobiti, ove dvije odluke su konstitucionalno komplementarne i de facto i de iure štite konstitutivne narode kao temeljnu konstitucionalnu i natkrovljujuću postavku Ustava BiH i promoviraju demokratski model predstavničke, a ne isključivo pripadničke demokracije što savršeno ističe odluka u predmetu „Sejdić i Finci“. Izborno zakonodavstvo je neminovnost koja se mora regenerirati, tj. omogućiti svima da budu kandidirani bez obzira na nacionalno izjašnjavanje, ali u svojoj konstitucionalnoj suštini konstitutivni narodi su ustavna kategorija koju su svojim odlukama dodatno zaštitili i domaći sudovi, kao i oni međunarodni”, priopćeno je.

/HMS/

error: Content is protected !!