U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4804.


Među njima je 855 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su 72 na respiratoru. Preminulo je sedam osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 251 045 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5677 preminulo, ukupno su se oporavile 240 564 osobe, od toga 542 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 18 511 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 428 779 osoba, od toga 6221 u posljednja 24 sata.

U prvi plan borbe protiv pandemije ponovno su izbili problemi s cjepivom AstreZenece. Ovoga tjedna više zemalja Europske unije obustavilo je njegovu primjenu zbog bojazni da bi moglo biti povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka, a onda i slučajevima smrti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo ponovio je kako je Europska agencija za lijekove ustvrdila da cjepivo AstreZenece treba nastaviti primjenjivati te da korist nadmašuje rizike.

Ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove Siniša Tomić u Dnevniku HRT-a ponovio je da zasad nema dovoljno dokaza za obustavu primjene cjepiva AstraZenece. Objasnio je zašto su neke zemlje ipak obustavile primjenu.

– Iz predostrožnosti su se neke zemlje odlučile obustaviti cijepljenje, ali je veći dio zemalja nastavio cijepljenje tim cjepivom. Da bi Hrvatska obustavila cijepljenje tim cjepivom, potrebna bi bila pojavnost nuspojava koje bi bile vezane za određenu seriju ili općenito za neko cjepivo ili lijek. U tom slučaju bismo mogli pokrenuti obustavu primjene ili čak suspenziju odobrenja, istaknuo je prof. dr. sc. Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a.

AstraZeneca ponovno je priopćila da smanjuje isporuku cjepiva Europskoj uniji. Kao razlog navodi izvozna ograničenja koja će smanjiti isporuke u prvom, a vjerojatno i u drugom tromjesečju. Premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska dosad naručila osam milijuna 700 tisuća doza cjepiva, no da je problem njegova distribucija. 

Podaci po županijama:

️ Ukupan broj novooboljelih osoba u gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 87.
️ U Karlovačoj županiji u protekla 24 sata je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a na Covid odjelu karlovačko bolnice liječi se 36 osoba, od kojih je šest na respiratoru, priopćio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.
️ Splitsko-dalmatinska županija ima 113 novih slučajeva. 
️ Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus.
️ Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata je zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 65 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.
️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 23 su novooboljele osobe od COVID-19, 10 osoba je izliječeno. 
️ Petero je novooboljelih na području Virovitičko-podravske županije
️ U Zadarskoj županiji 35 je novih slučajeva.
️ U Međimurskoj županiji 10 je novooboljelih.
 U Požeško-slavonskoj županiji sedam je novih slučajeva zaraze.

️ Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je u posljednja 24 sata 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su 23 utvrđena brzim antigenskim testom, a oporavile su se 62 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.
 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je šest novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u nedjelju iz župnijskog Stožera civilne zaštite.
 U Primorsko-goranskoj županiji je 120 novooboljelih. 
️ U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 268 uzoraka od kojih je 4 bilo pozitivno na koronavirus.
️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 14 novih pozitivnih osoba na COVID-19.
 U Koprivničko- Križevačkoj županiji 2 novozaražene osobe, a jedna preminula.
➡️ U Sisačko-moslavačkoj županija 2 novozaražene osobe.
➡️ U Istarskoj županiji 5 novozaraženih osoba.

Koronavirus u svijetu:

➡️ Europska unija će se uspjeti držati svojih zacrtanih ciljeva programa cjepljenja u ovom tromjesečju usprkos odgođenim pošiljkama cjepiva AstraZenece jer Pfizer proizvodi brže nego što je planirao, rekao je povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton. Opširnije

️ Bruxelles je zaribao nabavku cjepiva protiv koronavirusa, rekao je u nedjelju mađarski premijer Viktor Orban, dodavši da bi njegova država bila u velikom problemu da nije sama naručila cjepiva s istoka. Opširnije


️ Rusko cjepivo Sputnjik V izazvalo je podjelu među bivšim zemljama istočne Europe i dok ga neke vide kao dar s neba, druge smatraju da se radi o propagandnom oruđu Kremlja, piše francuska novinska AFP pozivajući se na analitičare. Opširnije

️ Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska unija načinila pogreške u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa za članice. Opširnije

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!