Mlada mostarska plivačica iz Kluba vodenih sportova “Orka” Lana Pudar u petak je na plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A-olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u povijesti bosanskohercegovačkog plivanja.

Zajedno sa svojim trenerima Pudar je napravila veliko sportsko čudo. Postala je prva  plivačica iz BiH koja je isplivala A-olimpijsku normu, a njen rezultat 57:37 je drugi najbolji rezultat na svijetu u toj disciplini u ovoj godini.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) Marijan Kvesić za Fenu je kazao da je ta talentovana i vrijedna 15-godišnja djevojčica izuzetno obradovala cjelokupunu sportsku javnost u našoj zemlji.   

– Lana Pudar je svojim rezultatima već ranije skrenula pozornost na sebe. Ona je i potpisnik stipendije olimpijskih nada zajedno sa ostalih deset naših mladih sportaša. Kako je sada ostvarila izuzetan rezultat mi ćemo, sukladno već ranije donesenoj odluci Izvršnog odbora OKBiH, dogovoriti njen  dolazak u Sarajevo da potpiše ugovor o olmpijskoj stipendiji, kao što smo to uradili sa još troje naših sportaša, koji su također ostvarili vrhunske rezultate. Nastojat ćemo da pomognemo Lani s određenim sredstvima, kako bi joj omogućili što kvalitetnije pripreme da bi bila potpuno sprema za nastup u Tokiju – kazao je Kvesić.  

Naveo je da je sada troje bh. sportaša ostvarilo olimpijske norme – atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer,  judašica Larisa Cerić, a njima se u petak priključila i Lana Pudar. 

– U OKBiH očekujemo da ćemo na Olimpijskim igrama imati sedam do osam sportaša. Vjerujemo da će se ovim četvoro sportaša priključiti i predstavnik iz muškog plivanja, kao takmičari iz  strelještva, tenisa i taekwondoa koji bi u narednom periodu trebalo da postignu  rezultate koji bi im omogućili nastup u Tokiju – kazao je Kvesić za Fenu.

Ljetne olimpijske igre, koje su prošle godine odgođene zbog pandemije, održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!