I ovaj tjedan Hrvatska završava s porastom broja oboljelih od koronavirusne bolesti. Gošća Dajane Šošić, epidemiologinja Iva Pem Novosel za podnevni Dnevnik HTV-a kazala je kako je uzrok tome nepridržavanje epidemioloških mjera. 

– Brojevi ukazuju na to da su se ljudi, vjerojatno željni druženja, opustili, rekla je Pem Novosel.

Komentirala je i situaciju s cijepljenjem, nakon što je AstraZeneca isporučila znatno manje doza cjepiva. Kazala je kako svako smanjenje doza usporava Plan cijepljenja.

Ipak, dodala je sljedeći tjedan s cjepivom AstraZenece stiže još 42.000 doza cjepiva, a posljednjeg tjedna ožjka trebalo bi stići 139 tisuća doza. Ukupno bi to trebalo biti 180 tisuća doza do kraja ovog mjeseca.

Izvijestila je da je Hrvatska dosad dobila 408.270 doza cjepiva, od kojih su utrošene 328.354 doze, a cijepljeno je 257.391 osoba.

Rezultati studije koji su stigli prošli tjedan pokazuju da je od 490 uzoraka koji su bili poslani na sekvenciranje, oko 50% bila tzv. britanska varijanta koronavirusa. To ukazuje na to da raste udio te varijante u populaciji i to nam treba biti još jedan poziv na oprez, kazala je Pem Novosel.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!