Portugal je u dramatičnoj utakmici u Montpellieru slavio protiv Francuske s 29:28 u utakmici trećeg kola kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Tokiju. Tom pobjedom osigurao je, zajedno s Francuskom, ljeto u Japanu, a izbacio je hrvatske rukometaše, koji će prvi put od Sydneya 2000. godine propustiti olimpijsku smotru.

Hrvatsku je u Tokio nakon današnje pobjede protiv Tunisa vodilo svako slavlje Francuza, remi ili pobjeda Portugala s više od sedam golova razlike. Pobjeda Portugala do šest golova razlike u posljednjoj utakmici vodila je dalje Francuze i Portugal.

Dvoboj Francuza i Portugala je počeo dobro za nas, Francuzi su na početku izgledali sigurno u sebe i dobro su otvorili utakmicu te su nakon 20-ak minuta poveli s 11:6. Uslijedio je mali pad i približili su se Portugalci, no u 23. minuti Claire pogađa za 12:8. Ipak ,do kraja poluvremena Portugal je došao na samo gol zaostatka (13:12). 

U nastavku su prvo izjednačili Portugalci, ali Francuzi  su uglavnom održavali gol razlike. Portugal je u 40. minuti poveo, no minutu kasnije Porte je pogodio preko cijelog terena za 18:18. Uslijedila je teška bitka, u 52. minuti Fabregas je zatresao mrežu za 26:24, imala je Francuska i napad za tri pogotka razlike, no nije se predavao uporni Portugal, iako je izgledalo na trenutak da se malo “ispuhao”… 

Gomes je tako u 54. minuti smanjio na 26:25, a N’guessan na drugoj strani vraća “+2” Francuzima . U 57. minuti Descat je zabio sa sedam metara za 28:25, ali Areia s krila u 58. minuti vraća opet svoju momčad na samo gol zaostatka (28:27). Minutu prije kraja  Vincent Gerard je obranio zicer Franquinhu, no Portugalci su u posljednjoj minuti izjednačili na 28:28. Do kraja je bilo 40-ak sekundi i Francuzi su pozvali minutu odmora, no ostali su 10-ak sekundi prije kraja bez lopte i Silva je dvije sekunde prije isteka vremena zabio za vodstvo 29:28. Na drugoj strani gol Portea sa zvukom sirene nije priznat i Hrvatska je ostala bez plasmana u Tokio!

Tamo će iz kvalifikacijske skupine 2 i Francuska, iz skupine 1 Norveška i Brazil te iz skupine 3 Švedska i Njemačka.

Svoje su sudjelovanje već prije osigurali Japan kao domaćin, Danska kao svjetski prvak iz 2019., Španjolska kao aktualni europski prvak, Egipćani kao prvaci Afrike, panamerički prvaci Argentinci te Bahrein kao pobjednik azijskih kvalifikacija.


izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!