“Radi se o nesposobnosti, sporosti i tromosti njemačke vlade da distribuira cjepivo i vrati život u normalu”, rekao je o gubitku Angele Merkel i CDU-a na nedjeljnim izborima Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar te analizirao cjepivo kao političko pitanje i pitanje geopolitičkih interesa.

Njemački demokršćani, odnosno Angela Merkel i CDU šokirani su porazom na jučerašnjim izborima u dvije savezna države. Što se tiče nabavke cjepiva, iz dana u dan novi udarci za EU. Niz država, među kojima je i Hrvatska, krenulo je u samostalne pregovore s ruskim proizvođačima Sputnika V.

Korona po treći put u godinu dana ide prema vrhuncu, a dogovoreno cjepivo stiže na kapaljku. Nova zaključavanja gospodarstva ne može podnijeti niti jedna vlada u Europi, kao ni umorni građani.

– Sudeći po svemu, radi se o s jedne strane direktno o korona virusu, o nesposobnosti, sporosti i tromosti njemačke vlade da distribuira cjepivo i vrati život u normalu. Tu je i lockdown koji glasači ne mogu više podnijeti, a nije donio rezultate, kaže Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar za HTV-ovu emisiju Studio 4.

Broj preminulih u Španjolskoj i Njemačkoj je gotovo isti, ali u Španjolskoj ugostiteljstvo nije prestalo s radom, uspoređuje Vidmarović.

– Sjetimo se da je na počeku Angela Merkel rekla da će Njemačka prebroditi korona krizu na fleksibilan način, da će pronalaziti inovativna rješenja. Međutim sve se svelo na “ziheraški stil” u kojem se nije puno toga pomaklo. Njemačka nije bila lider po procijepljenosti, ni po distribuciji cjepiva, analizira Vidmarović.

Vidmarović kaže kako je kod građana prisutna velika frustracija, k tome dogodio se skandal s nabavom maski i zaštite opreme gdje su parlamentarci privatno lobirali skuplju nabavu zaštitne opreme i profitirali, što se nedavno razotkrilo i bilo dodatan udarac vladajućoj stranki.


Dodaje kako sustav solidarnosti Europske unije ne funkcionira logistički.

– Sve počinje od nabave. Vidjeli smo da je ona kiksala, imamo upola manje cjepiva nego što je trebalo doći. Europska agencija za lijekove i dalje inzistira da sva cjepiva trebaju proći certifikaciju, validaciju i ispitivanje, objašnjava Vidmarović.

– Europska unija s Angelom Merkel na čelu i dalje tvrdi da je sve u redu, ide u dobrom smjeru i da je politika ispravna, međutim polako svaka zemlja u frustraciji vuče na svoju stranu. Imamo Slovačku, Mađarsku i sad Italiju koja će početi cijepiti sa Sputnikom V, dodaje.

– Razvoj cjepiva protiv koronavirusa je od samog početka ima geostratešku vanjskopolitičku komponentu, pogotovo u Kini jer je ona morala popraviti poziciju koju je izgubila u jeku pandemije. Rusija je u tome također vidjela priliku da se pokaže kao tehnološki napredna država, kaže Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, Sveučilište u Puli.

Što se tiče zapada, Vidmarović kaže da je tu prisutno manje državne komponente jer se cjepiva razvijaju od strane privatnih korporacija.

Vidmarović objašnjava kako cijeli gospodarski oporavak pojedine država ovisi o procijepljenosti njezinog stanovništva. Za primjer uzima nadolazeću turističku sezonu za koju kaže da države koje neće imati mogućnost dolaska turista s covid putovnicom će biti u znatnom zaostatku od drugih država.

– Europska agencija za lijekove kaže da će covid putovnice važiti samo za ona cjepiva odobrena od strane Europske unije. Što onda činiti s ljudima koji su se u Mađarskoj već počeli cijepiti s ruskim i kineskim cjepivom? Europska unija se temelji na mobilnosti radne snage, dobara, usluga, otvorenosti granica i turizma. Sasvim je suludo stvarati ovakva ograničenja ovakvom trenutku, izjavio je Vidmarović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!