Raskol između prinčeva Williama i Harryja je toliko dubok da već mjesecima nisu razgovarali o otkrivanju skulpture njihove majke, pokojne princeze Diane, ovog ljeta u vrtu Kensingtonske palače.

Usprkos tome, navodno braća i dalje najeravaju biti rame uz rame na tom događaju koji bi mogao biti njihovo prvo zajedničko javno pojavljivanje od ožujka prošle godine kad su, zajedno sa suprugama, Kate i Meghan, bili u Westminsterskoj opatiji na obilježavanju dana Commonwealtha.

Bila je to posljednja službena dužnost koju su Harry i Meghan obavili u okviru kraljevske obitelji i nakon toga napustili Veliku Britaniju i skrasili se u njezinoj rodnoj Kaliforniji.

Otkrivanje Dianinog kipa u vrtovima Kensingtonske palače, koja je bila njezina službena rezidencija, planirano je za 1. srpnja ove godine, što bi bio 60. rođendan pokojne princeze.

Usprkos ljutnji i povrijeđenosti koju je unutar kraljevske obitelji izazvao bombastični intervju Harryja i Meghan s Oprah Winfrey, braća će se zajedno pojaviti na tom događaju.

Do tada će se možda malo smiriti tenzije, a imat će priliku i da porazgovaraju o svemu i potrude se da odavanje počasti njihovoj majci protekne prema planovima.

HARRY OVISI I O MEGHANINOJ TRUDNOĆI

No Harryjeva nazočnost ipak bi mogla ovisiti o njegovoj supruzi Meghan Markle koja je trudna s njihovim drugim djetetom.

Par će na ljeto dobiti djevojčicu, ali nije poznat precizniji termin rođenja, pa bude li to oko 1. srpnja, možda Harry i ne dođe u London.

Još jedna moguća prepreka su i restrikcije putovanja zbog pandemije koronavirusa, ali to je puno manji problem i može ga se riješiti ukoliko je Harry naumio doći na otkrivanje majčinog spomenika.

William i Harry su 2017. godine, uoči 20. godišnjice Dianine tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu 31. kolovoza 1997. godine, najavili da planiraju postaviti njezinu skulpturu u vrtu Kensingtonske palače.

SKULPTURA UMJETNIKA IANA RANK-BROADLEYJA

Osnovali su odbor za privatno prikupljanje sredstava za spomenik, vodi ga Jamie Lowther-Pinkerton, Dianin prijatelj i njezin bivši osobni tajnik, a u odboru je i Dianina sestra, lady Sarah McCorquodale, kao i Julia Samuel, bliska prijateljica pokojne princeze i kuma princa Georgea, najstarijeg Williamovog i Kateinog djeteta.

William i Harry su odabrali umjetnika Iana Rank-Broadleyja, čiji se portret kraljice Elizabethe II. pojavljuje na svim britanskim novčićima, da izradi skulpturu.

U to vrijeme su planirali da će sve biti gotovo do konca 2017. godine, ali su se stvari promijenile, braća su formalno razdvojila svoja domaćinstva i humanitarne fondacije, a Harryjeva odluka da se s Meghan odseli iz Kensingtonske palače odgodila je planove.

Prošlog kolovoza iz Kensingtonske palače je objavljeno da će skulptura biti otkrivena ove godine, a dobro upućeni izvori tvrde kako to nikad nije bilo upitno, bez obzira na Harryjevu i Meghaninu odluku da napuste kraljevsku obitelj.

U četvrtak je William bio prvi i zasad jedini član kraljevske obitelji koji je javno reagirao na Meghanine i Harryjeve optužbe da je kraljevska obitelj rasistička.

10. LIPNJA DJED PHILLIP SLAVI 100. ROĐENDAN

Umjesto uobičajene prakse da se ne odgovara na dobačena novinarska pitanja, William je, odlazeći iz škole koju su on i Kate posjetili, novinaru odgovorio “Mi nismo rasistička obitelj”, a rekao je i da nakon intervjua još nije razgovarao s mlađim bratom, ali to namjerava.

Harry se u Velikoj Britaniji trebao pojaviti i prije otkrivanja majčine skulpture. Naime, 10. lipnja, ako poživi, njegovom će djedu, princu Philipu, suprugu kraljice Elizabethe II., biti sto godina, te je namjeravao doći na obiteljsku proslavu.

Planirao je ostati i na proslavi službenog rođendana svoje bake kraljice, koji je tradicionalno obilježava druge subote u lipnju, što je ove godine samo dva dana nakon Philipovog rođendana.

No kako je princ Philip još od 16. veljače u bolnici gdje mu je obavljen i zahvat na srcu, pitanje je hoće li i kakve proslave njegovog rođendana biti i kako će se, s obzirom na pandemiju koronavirusa, slaviti kraljičin 95. rođendan.

I hoće li Harry doći…

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!