Francuska glumica Corinne Masiero skinula se gola na pozornici tijekom svečanosti dodjele nagrada Cesar u Parizu u znak prosvjeda protiv vladina višemjesečnog zatvaranja kazališta i kina u pandemiji koronavirusa.

Na grudima je imala napisano “Nema kulture nema budućnosti”, a na leđima “vrati nam umjetnost Jean”, u poruci premijeru Jeanu Castexu.

Masiero (57), stajala je na pozornici kako bi dodijelila nagradu za najbolji kostim, odjevena u magareći kostim i krvavu haljinu prije nego što se skinula pred publikom.

Svečana dodjela Cesara, francuski odgovor na dodjelu Oskara, u normalno vrijeme najvažnija je noć u francuskom kinematografskom kalendaru, ali u petak nije bilo bliceva na crvenom tepihu niti glumaca nominiranih za nagrade.

Svečanost se održala u kazalištu, dok među glumcima, glazbenicima i umjetnicima raste bijes i nezadovoljstvo zbog nespremnosti vlade da odredi datum ponovnog otvaranja muzeja, galerija, koncertnih dvorana i filmskih kuća.

Marina Fois, jedna od najpoznatijih francuskih komičarki, u strastvenom govoru kojim je otvorila svečanost komentirala je vladinu odluku da zbog pandemije koronavirusa kazališta i kina mjesecima budu zatvorena.

Fois, koja je bila voditeljica večeri, kritizirala je ministricu kulture Roselyne Bachelot jer je pronašla vremena za pisanje knjige tijekom krize covida-19 i rekla: “Gubim povjerenje u Vas.”

Nije se ustručavala napasti širu strategiju francuske vlade za suzbijanje krize zbog covida-19, jer je broj zaraženih u zemlji premašio 4 milijuna.

“Zatvorili su našu mladež, zatvorili su naša kina i kazališta i zabranili koncerte kako bi mogli otvarati crkve, jer mi smo sekularna zemlja, kako bi stari ljudi mogli ići u crkvu”, rekla je. Većina Francuza su rimokatolici.

Širom glavnoga grada nekoliko desetaka prosvjednika okupiralo je kazalište Odeon osmu noć zaredom zahtijevajući ponovno otvaranje kulturnih objekata i veću novčanu potporu.

Opširnije: https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/showbiz/sok-u-parizu-glumica-se-skinula-gola-na-dodjeli-francuskih-oscara-u-znak-prosvjeda-protiv-epidemioloskih-mjera-1083709

PIŠE HINA

error: Content is protected !!