Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako se za sada ne obustavlja cijepljenje AstraZenecom u Hrvatskoj.

– Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme i s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva, naš je predstavnik u HALMED-u sudjelovao na sastancima u EMA-i, rekao je Plenković dodajući da će u utorak znati objedinjeni stav EMA-e.

– Neke države iz mjera opreza obustavljaju cijepljenje AstraZenecom. Naš je stav da treba ispitati, ali za sada nema promjena, kazao je Plenković.

Nabava Sputnjika V

Osvrnuo se i na nabavu ruskog cjepiva Sputnjik V.

– Čekat ćemo odobrenje, Sputnjik je krenuo u proceduru na razini EMA-e. Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva, rekao je premijer.

Na pitanje tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, kazao je:

– Prvo cjepivo koje je još tijekom ljeta bilo najkompletnije bilo je baš ono AstraZenece. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija.

Istaknuo je da odluke o tome koje će cjepivo biti naručeno i u kojim dozama donosi struka.

– Nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje, kazao je Plenković i rekao da se nastoje zaštitit građani na način na koji to najbolje znaju.

– Problem koji je sada nastao je taj što je kompanija koja je tada izgledala kao najuspješnija sad ima problem, istaknuo je Plenković.


Hoće li itko snositi odgovornost?

Na pitanje hoće li kod nas netko kao u Austriji snositi odgovornost zbog nedostatka cjepiva, odgovorio je:


– To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problema i u dostavi. Da toga nema, imali bi velik stupanj procjepljenosti.

Kašnjenje isporuke cjepiva

Što se tiče kašnjenja isporuke cjepiva, poručio je da je učinjeno sve što se moglo učiniti.

– Nitko nije zadovoljan sa situacijom, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo da će u ožujku u Hrvatsku doći veće količine cjepiva.

– Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije. Oni su željeli učiniti maksimalno što su mogli u tom trenutku, no ugovorne obveze nažalost nisu ispunjene, rekao je Plenković.

– Naravno da, ako kažem da smo do sada naručili 8,7 milijuna doza, to nije apstraktna informacija nego je informacija potkrepljena dokumentima, rekao je Plenković i dodao da je nezadovoljstvo nastalo zbog neisporuke dogovorenih doza u više zemalja.

COVID certifikati

Plenković je rekao kako će se na razini EU-a raspravljati o COVID certifikatu. Tu će biti tri kategorije: cijepljeni, negativni i oni koji su preboljeli koronavirus.

– Zajedničke certifikate bi priznavale druge države i to bi omogućilo slobodu kretanja i turističku sezonu, kazao je Plenković dodajući kako do toga neće doći još najmanje tri mjeseca.

Na pitanje o ‘ministarskoj šumi’ kod Spačve u kojoj se ‘pije i kadrovira’, Plenković je kazao da za to nije čuo.

– To su ljudi koji su se godinama zaklinjali u HDZ i predsjednika Tuđmana, i sada kada nisu špic igrači, imaju drugu priču. To je toliko nekredibilno da mi nije jasno kako se uopće kandidiraju, rekao je Plenković. Smatra da će HDZ pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!