Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg i Nail Balić, predsjednik Sindikata policije u HNŽ potpisali su Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata policije HNŽ, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Održavanje primjerena stanja javnog reda i mira, sigurnost građana i imovine te vladavina prava prioriteti su rada Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i temeljni preduvjeti za provedbu planiranih aktivnosti i mjera, kazao je premijer Herceg, te dodao: -Stoga kontinuirano poduzimamo aktivnosti kako bi funkcionalno i profesionalno osnažili policijske strukture, kroz obuku i kadrovsko osnaživanje, te jačanje materijalno-tehničke opremljenosti.

No, sva ulaganja u uvođenje novih tehnoloških rješenja, prilagodbu i rekonstruiranje prostora ne znače puno bez onog najbitnijeg – kvalitetnih, obučenih i zadovoljnih policijskih službenika.

Na tom tragu, 2018. godine potpisali smo Kolektivni ugovor kojim smo povećali plaće policijskih službenika MUP-a HNŽ u tri proračunske godine za po 5 %.

Zahvaljujući iskrenom socijalnom dijalogu i korektnim pregovorima, došli smo do teksta Kolektivnog ugovora kojim ćemo dodatno poboljšati materijalno- pravni status djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Na poseban način želim zahvaliti resornom ministru Bevandi, ministru Faladžiću i ostalim članovima pregovaračkog tima Vlade i Sindikata koji su kroz višetjedni konstruktivni dijalog došli do kvalitetnih rješenja ugrađenih u ovaj Kolektivni ugovor.

Ovaj čin pokazatelj je da tamo gdje je Vlada isključivi i jedini poslodavac, uspješno i na obostrano zadovoljstvo, dolazimo do željenog cilja. Podsjetit ću kako smo ovih dana potpisali kolektivni ugovor za državnu službu i pravosudna tijela, a uvjeren sam u to kako ćemo i sve buduće razgovore o pravima korisnika proračuna uspješno i na zadovoljstvo svih rješavati. Očekujem da će i razgovori s reprezentativnim sindikatom u zdravstvu koje vodimo, iako nismo poslodavci, biti uspješno okončani kako bi svi naši građani imali kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, kazao je Herceg.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora koji je plod zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa.

„Zahvaljujem Vladi na razumijevanju i potpori za poboljšanja koja smo ispregovarali i ugradili u ovaj Kolektivni ugovor. Svjestan sam uvjeta u kojima se nalazimo, prije svega zbog pandemije, ali i neriješenih kadrovskih pitanja u samom Ministarstvu, no unatoč tomu tvrdim da djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova svoje zadaće i povjerene poslove besprijekorno obavljaju. Kontinuirano, uz potporu Vlade, radimo na opremanju i poboljšanju uvjeta rada, a o novim tehnologijama koje smo osigurali za uspješniji rad naših djelatnika uskoro ćemo izvijestiti javnost.“, zaključio je ministar Bevanda.

Nail Balić, predsjednik Sindikata zahvalio je predsjedniku Hercegu, ministru Bevandi i Vladi HNŽ na razumijevanju, kao i svim kolegama članovima pregovaračkog tima, koji su kroz korektan dijalog pomogli da se dođe do popravka postojećeg Kolektivnog ugovora.

„Želim podsjetiti, a o tomu je govorio i predsjednik Herceg, kako se ovim Kolektivnim ugovorom ne povećavaju plaće nego se određene kategorije uposlenika, čiji posao nije bio prepoznat u postojećem Kolektivnom ugovoru, sada značajnije vrednuju i za tu nakanu u Proračunu je osigurano dodatnih oko 470. 000,00 KM.“, kazao je gospodin Balić.

Posebno se osvrnuo na probleme s kojima se djelatnici MUP-a HNŽ suočavaju zbog činjenice da nije imenovan ravnatelj policije i neka druga tijela MUP-a. Stoga je pozvao političke predstavnike, zastupnike u Skupštini i članove Vlade da se ova pitanja čim prije riješe kako bi djelatnici MUP-a svoje obveze mogli profesionalno i na dobrobit svih građana izvršavati, ali i jednako tako ostvariti prava koja su im zajamčena (odlazak u mirovinu, činovanja i sl.), a koja zbog nedostatka spomenutih tijela nisu u mogućnosti ostvariti.

/HMS/

error: Content is protected !!