Ovog petka je legendarna Liza Minelli proslavila 75. rođendan, a u njezinu je čast organiziran glazbeno-plesni virtualni spektakl.

Tijekom tog “Ljubavnog pisma Lizi”, kojeg je prenosio streaming servis Stellar Video on Demand, gledatelji su vidjeli brojne izvođače među kojima su Joel Grey, Lily TomlinCatherine Zeta-Jones, Chita RiveraJoan CollinsHarry Connick Jr., Ben Vereen i plesači centra Verdon-Fosse Legacy, Ute LemperBilly StritchCharles BuschKathie Lee GiffordLea DelariaJim CarusoJonathan GroffSandra Bernhard, Andrew Rannells, Nathan LaneMario CantoneTony HaleCoco Peru, John Cameron MitchellMichele LeeAndrea Martin, Seth Sikes i Neil Meron.

– Liza je totalna zabavljačica, osoba kakvu je teško pronaći ovih dana, njezini talenti nemaju granica, a njezin doprinos Broadwayu i filmu je takav da zaslužuje ovakvu sjajnu proslavu 75 godina života. Oduševljen sam što možemo ovo napraviti za Lizu, da joj prijatelji i obožavatelji na siguran način, uz distancu, mogu reći ‘Svi te volimo, Liza, sretan ti rođendan, draga‘ – kazao je producent programa Daniel Nardicio.

Dio prihoda od prodaje ulaznica bit će doniran glumačkom fondu, nacionalnoj američkoj organizaciji koja osigurava financijsku, zdravstvenu i druge vrste pomoći ljudima u zabavljačkoj industriji.

Najpoznatija po Oscarom nagrađenoj ulozi Sally Bowles u filmskom mjuziklu „Cabaret” iz 1972. godine, Liza May Minnelli rođena je 12. ožujka 1946. godine u Los Angelesu, njezini su roditelji glazbena i glumačka zvijezda Judy Garland i slavni redatelj Vincente Minnelli.

Ime su joj dali po pjesmi Ire gerswina „Liza (All the Clouds‘ll Roll Away)”. Liza ima polusestru Lornu i polubrata Joeya iz majčinog braka sa Sidom Luftom, te polusestru Christiane Ninu Minnelli iz očevog drugog braka.
Prvu aktivnu filmsku ulogu Liza je imala u dobi od tri godine u završnoj sceni mjuzikla „In the Good Old Summertime” u kojemu je njezina majka glumila uz Vana Johnsona. Liza se 1961. preselila u New York gdje je pohađala školu, a u dobi od 17 godina je počela profesionalno nastupati na Off-Broadway sceni u mjuziklu „Best Foot Forward”.

Majka ju je 1964. pozvala da nastupi s njom u londonskom Palladiumu, a oba koncerta su snimljena i kasnije objavljena kao album. Nakon još jedne godine školovanja i nastupa u produkciji „Dnevnika Anne Frank” s kojom je išla na turneju u Izrael, vratila se na Broadway u dobi od 19 godina i osvojila svoju prvu nagradu Tony za mjuzikl „Flora the Red Menace”.
Sa 19 godina je profesionalno nastupala i kao pjevačica u noćnim klubovima, počela je u Washintonu, potom u klubovima i na pozornicama u Las Vegasu, Los Angelesu, Chicagu, Miamiiju i New Yorku. Vodilo je to do snimanja nekoliko albuma za Capitol Record, a kako je snimala tradicionalne pop uspješnice i pjesme iz mjuzikala u kojima je nastupala, nazivali su se „mala sestra Barbre Streisand”.

PROBLEMI S OVISNOŠĆU

Desetljećima je poznata po energičnim nastupima na pozornici i moćnom glasu, a među brojnim priznanjima koja je dobila je i francuska Legija časti. Zajedno s ulogama na sceni, filmskom platnu i televizijskom ekranu, njezina osobnost i izvođački stil donijeli su joj trajni status gay ikone. U travnju 1992. Liza je nastupila na koncertu na stadionu Wembley u čast svog pokojnog prijatelja Freddieja Mercuryja, izvela je pjesmu „We Are the Champions” zajedno s ostalim članovima grupe Queen.

Kao i njezina majka, Liza je godinama imala problema s alkoholom i ovisnošću o lijekovima koja je započela s Valiumom kojeg je dobivala na recept nakon što joj je majka umrla, a 1984. je napustila mjuzikl „The Rink” kako bi otišla na rehabilitaciju u Kliniku Betty Ford.

Liza se na Broadway vratila 1997. godine zamijenivši Julie Andrews u mjuziklu „Victor/Victoria”, a nakon teškog slučaja virusnog encefalitisa 2000. godine, liječnici su predviđali da će ostatk života provesti u invalidskim kolicima i da možda više neće moći govoriti. No ona se uspjela oporaviti, išla je na glasovnu i plesnu poduku svakog dana i vratila se na scenu. U rujnu 2001. je gostovala u epizodi The Rosie O‘Donnell Showa i iako je nedugo prije toga imala operaciju grla, izvela je hit „New York, New York” zasluživši ovacije.

Udavala se četiri puta, prvi suprug bio joj je zabavljač Peter Allen, brak im je potrajao sedam godina. Kasnije je Liza ispričala da se udala za Petera koji joj nije rekao da je gay, svi su to znali osim nje, a saznala je iznenada se vrativši kući.
Za producenta i redatelja Jacka Haleya Jr. Udala se 1974. godine, a razveli su se nepunih pet godina kasnije. Treći suprug bio joj je kipar i scenski menadžer Mark Gero, brak je trajao od 1979. do 1992. godine.
S koncertnim promotorom Davidom Gestom bila je zajedno samo godinu dana nakon vjenčanja 2002. godine, a razvod je finaliziran u travnju 2007. godine. U tužbi koju je podnio protiv Lize 2003. godine, Gest je tvrdio da ga je tukla tijekom izljeva bijesa izazvanih alkoholom.

Osim četiri muža, bila je u vezama sa Rockom Brynnerom (sinom slavnog Yula Brynnera), Desije Arnazom Jr., Peterom Sellersom Martinom Scorseseom. Blisko prijateljstvo s legendarnim francuskim pjevačem Charlesom Aznavourom on sam je opisao kao „više od prijatelja, manje od ljubavnika”. Liza nema djece, jedina trudnoća za rezultat je imala hijatalnu kilu nastalu zbog medicinskih procedura poduzetih u neuspješnim pokušajima da spasi bebu.
Obožavateljima kultne serije „Seks i grad” i dvaju istoimenih filmova sigurno nije promaknuo Lizin dojmljivi nastup u drugom filmu iz 2010. godine s Beyonceinim hitom „Single Ladies (Put a Ring on It)”…

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!