Gledatelji koji su pratili prva prikazivanja američke policijske serije “Castle” vjerojatno nisu obratili previše pozornosti na glumicu koja se pojavila u 17. epizodi četvrte sezone, koja je originalno prikazana 27. veljače 2012. godine.

No, u nekim repriznim prikazivanjima na domaćim programima zasigurno im se lik te glumice učinio poznatim dok nisu shvatili da se radi o – Meghan Markle, koja je, dakako, svjetsku slavu stekla tek kad je započela vezu s princom Harryjem, za kojeg se i udala u svibnju 2018. godine, odrekavši se glumačke karijere.

U spomenutoj epizodi je Meghan, koja je u srpnju 2011. dobila i ulogu u seriji “Suits”, u kojoj je glumila do 2017., kad se zaručila s Harryjem, glumila ubojicu dviju mladih žena, njezinih prijateljica, koje su bile odjevene u likove iz bajki.

Ubojica se pokušala prikazati kao žrtva koja je slučajno preživjela pokušaj ubojstva, a bila je odjevena kao glavna junakinja bajke “Uspavana ljepotica”, ali je razotkrivena i privedena pravdi.

Sada se Meghan, tvrde njezini kritičari nakon intervjua s Oprah Winfrey, postavši princeza u stvarnom životu, opet pokušava prikazati kao žrtva – monarhije u koju je ušla i koja joj nije pružila potrebnu podršku i razumijevanje, rasizma i opakih medija koji joj nisu dali disati.

Javnost, ne samo u Velikoj Britaniji, podijelila se na one koji svaku Meghaninu riječ izrečenu u razgovoru s Oprah smatraju “svetim pismom”, i na one koji joj nisu spremni slijepo vjerovati i preispituju njezine tvrdnje.

Dvije su bile posebno teške. Ona i Harry optužili su kraljevsku obitelj za rasizam, kazavši da je član obitelji, kojeg su odbili imenovati, izrazio “zabrinutost” zbog toga koliko će tamna biti koža njihova djeteta s obzirom da je Meghan miješane rase.

Druga zabrinjavajuća tvrdnja bila je da je Meghan u vrijeme kad je bila trudna s prvim djetetom, uskoro dvogodišnjim sinčićem Archiejem, ozbiljno razmišljala o samoubojstvu, a nitko joj iz kraljevske obitelji nije želio pomoći kad je tražila pomoć.

Što se rasizma tiče, Meghan se s njime nesumnjivo suočavala tijekom života, pa tako i u Velikoj Britaniji, iz koje je s Harryjem otišla i vratila se u rodnu Kaliforniju, dakle Ameriku, u kojoj je rasizam sasvim sigurno veći problem nego u Harryjevoj domovini.

ZAŠTO NIJE ODMAH REAGIRAO?

Je li opaska o Archijevoj boji kože izrečena kao zaista rasističko razmišljanje ili je bila nespretna šala, zasad nije moguće sa sigurnošću reći.

A čak se ni Harry i Meghan ne slažu kad se to dogodilo, ona je u razgovoru s Oprah rekla da je to bilo tijekom njezine trudnoće, a Harry je kazao da se to dogodilo još prije nego što su se vjenčali.

Bez obzira kada se dogodilo, a Meghan nije čula na vlastite uši nego joj je suprug to prenio, ako je Harry tu primjedbu shvatio kao rasističku, postavlja se pitanje zašto nije odmah reagirao i razgovarao sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II. i ocem, princom Charlesom o “rasističkom” članu obitelji.

Zašto su s time čekali sve do sada, kad su napustili kraljevsku obitelj i grade vlastiti život u hollywoodskom društvu u Kaliforniji?

Je li razlog to što sada igraju na kartu rasizma i Meghan se opet prikazuje kao žrtva pokušavajući, što misli priličan broj komentatora, na taj način steći simpatije Amerikanaca i “prodati” se na tržištu na kojemu žele izgraditi brend vrijedan milijardu dolara?

Kad su u pitanju Meghanine tvrdnje da je bila u takvom stanju da je željela ubiti sebe i nerođeno dijete, njih je zaista teško “progutati”.

Ponajprije zato što je vrlo teško povjerovati da su buduću majku koja nosi svoje prvo dijete zločesti tabloidi i nerazumijevanje kraljevske obitelji mogli dovesti u takvo stanje, makar se i osjećala zatočenom u “zlatnom kavezu” iz kojeg je željela pobjeći.

Ako je i bila u tako teškom psihičkom stanju, pomoć nije trebala tražiti dalje od svog supruga koji joj je od prvog dana kad su se sreli bio spreman skinuti zvijezde s neba i dodati ih svim onim draguljima što ih je naslijedio od pokojne majke, princeze Diane.

HARRY JE TRAŽIO POMOĆ, MOGLA JE I MEGHAN

Sam Harry je priznao da je u dvadesetim godinama života nekoliko godina išao na terapiju kako bi se mogao nositi s traumama koje su ga pratile od majčine tragične smrti kad mu je bilo 12 godina.

Dakle, Meghan je pored sebe imala i još uvijek ima čovjeka koji je doživio tragediju i potražio stručnu pomoć kako bi se pobrinuo za vlastito mentalno zdravlje i nesumnjivo je to mogao osigurati i svojoj supruzi i pružiti joj odgovarajuću podršku.

Osim toga, Harry je zajedno s bratom Williamom i nevjestom Kate, s kojom je imao izvanredan odnos dok se Meghan nije pojavila na sceni, osnovao organizaciju „Heads Together” posvećenu upravo mentalnom zdravlju, a kasnije im se u toj organizaciji priključila i Meghan, dok nije došlo do raspada te kraljevske „fantastične četvorke”.

Zbog toga je nejasno zbog čega je Meghan smatrala da treba od bilo koga drugoga u okviru kraljevske obitelji, a pogotovo od osoblja u odjelu „ljudskih resursa”, tražiti pomoć.

Uostalom, u vrijeme kad se osjećala toliko izoliranom i jadnom da je razmišljala o okončanju vlastitog i života nerođenog djeteta, oko petog mjeseca trudnoće, Meghan je bila s kraljevskom obitelji na božićnom okupljanju u Sandringhamu u prosincu 2018. godine, obavljala je sama i s Harryjem neke protokolarne dužnosti tijekom siječnja 2019. godine, bili su na službenom putovanju u Maroku, a ona je u veljači 2019. bila i u New Yorku na skupoj, luksuznoj zabavi darivanja djeteta, koju su joj tamo priredile prijateljice.

U svim tim prigodama, što potvrđuju fotografije, blistala je poput brojnih drugih sretnih budućih majki koje će uskoro u naručje primiti svoje prvo dijete.

Bi li tako mogla izgledati žena koja ima ozbiljnih psihičkih problema ili smo možda podcijenili njezine glumačke sposobnosti?

Harry, je li rasizam naci uniforma i izraz “Paki” za Pakistanca?

Nakon razgovora koji je za specijal mreže CBS vodila s Meghan Markle i princom Harryjem, izrečeno je puno primjedbi i na račun slavne Oprah Winfrey, prvenstveno zbog činjenice da im nije postavila neka očekivana, „škakljivija” pitanja.

Nije, primjerice, pitala Harryja zašto se žali na činjenicu da ga je kraljevska obitelj prestala financirati kad su je on i Meghan napustili, a u priopćenju kojim su objavili svoj odlazak ustvrdili su da, između ostaloga, žele financijsku neovisnost.

A kad su Harry i Meghan optužili kraljevsku obitelj za rasizam, zašto ga Oprah nije pitala o incidentu koji se dogodio kad je imao 20 godina i kad je za jednu zabavu odjenuo nacističku uniformu sa svastikom na rukavu?

Je li svojoj supruzi, koja je bila „naivna” kad je ulazila u kraljevsku obitelj i nije o njoj, kako je sama ustvrdila, ništa znala i nije “googlala” Harryja kad su se počeli viđati, ispričao o tome?

Oprah nije Harryja ništa pitala ni o rasnoj neosjetljivosti koju je pokazao kad je, dok je bio na vojnoj akademiji, jednog kolegu nazvao za Pakistance uvredljivim i neprimjerenim nazivom „Paki”.

U oba slučaja objavljene su službene isprike, prvi put je isprika stigla iz Buckinghamske palače zbog neprimjerenog izbora kostima, a u drugom slučaju se Harry sam ispričao ako je uvrijedio kolegu, kazao je i da nije pakistanskog kadeta nazvao neprimjerenim izrazom u zloj namjeri, bila je to zezancija…

I dok su njegovi vlastiti rasistički incidenti svedeni na nestašluke mladenačke dobi, on zajedno sa suprugom sada svoju obitelj proglašava rasističkom zbog primjedbe koja sasvim sigurno nije trebala biti izrečena niti u šali, ali možda je isto tako bila rezultat nepromišljenosti, a nije nam poznato u kakvim se okolnostima dogodila.

To znaju Harry i osoba koja je primjedbu izrekla, i možda još netko tko ju je čuo. Tko je to bio, možda ćemo doznati kad Meghan i Harry odluče tu informaciju iskoristiti ovisno o daljnjem razvoju njihova rata s kraljevskom obitelji.

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!