Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju donijela je novu odluku u vezi otplate kredita građana ali i gospodarskih subjekata.

Treći val

– Na osnovu informacija koje upućuju na nastavak otežanih uvjeta poslovanja, moguća ograničenja u odvijanju poslovnih aktivnosti, naročito zbog utjecaja „trećeg vala“ pandemije virusnog oboljenja „COVID-19“, Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) objavljuje odluke o izmjenama odluka o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sustava (banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva) primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“ – pojašnjeno je, prenosi Avaz.

Dodaje se da odlukama FBA iz kolovoza 2020. godine utvrđen je rok za podnošenje zahtjeva za nekom od posebnih mjera, zaključno sa 31. prosincem 2020. godine.

Oporavak poslovnih aktivnosti

– Uvažavajući trenutne okolnosti, procjenu mogućih mjera i ograničenja koja će dodatno otežati oporavak poslovnih aktivnosti, FBA smatra da je neophodno omogućiti podnošenje zahtjeva za moratorij i druge posebne mjere u skladu sa rokovima koji se utvrđuju odlukama. Građani i gospodarski subjekti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za moratorij koji može trajati do 30. lipnja 2021. godine i ostale posebne mjere koje mogu trajati do 31. prosinca 2021. godine. Nove odluke FBA nemaju efekte na klijente i ugovorene mjere podrške koje imaju istek nakon navedenih rokova, u skladu sa odlukama iz kolovoza 2020. godine. Odluke stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“ – navodi se. 

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!