Srbija u utorak bilježi novi porast zaraze koronavirusom,  s većim brojkama  novozaraženih, umrlih i hospitaliziranih nego dan prije i uz troznamenkast broj oboljelih na odjelima intenzivne njege.

U danu kad su srbijanska vlada i njezin Krizni stožer odlučili uvesti petodnevno zatvaranje, zdravstvene su vlasti prijavile 31 smrtni ishod infekcije koronavirusom te 5.201 novi slučaj zaraze registriran među 17.782 testirana uzorka.

Na bolničkom liječenju je 4.671 pacijent, od kojih 211 treba intenzivnu skrb i respiratore.

Samo dan prije, u ponedjeljak, od 15.265 testiranih svaki treći je bio pozitivan – ukupno 4.634, a prijavljeno je 28 umrlih, dok je na covid odjelima bilo 4516 pacijenata, a 219 na respiratorima.

Današnji podaci potkrijepljuju stajalište medicinskog dijela Kriznog stožera da je neophodan oštriji rez odnosno uvođenje oštrijih mjera od onih danas usvojenih, koje podazumijevaju petodnevno zatvaranje skoro svih djelatnosti osim prehrambenih trgovina, ljekarni i benzinskih postaja.

Srbija nastavlja s masovnim procjepljivanjem stanovništva započetim 24. prosinca prošle godine, a prema posljednjim službenim podacima od utorka u 15 sati, dato je ukupno 2.049.898 doza jednog od četiri odobrena cjepiva, dok je i drugu dozu primilo 793.809 stanovnika.

U Beogradu su se sastali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i veleposlanica Kine u Beogradu Chen Bo, a tema razgovora bila je gradnja tvornice kineskog cjepiva Sinopharm, koja u Srbija treba biti izgrađena u drugoj polovici ove godine.

Kako je priopćeno iz ureda srbijanskog šefa države, Vučić i Bo istaknuli su da će tvornica cjepiva biti izgrađena “sukladno najvišim svjetskim standardima”, što će Srbiju svrstati “u red zemalja koje i na tom planu mogu biti konkurentne”.

Srbija očekuje da će, uz kineski Sinopharm, tijekom ove godine početi proizvoditi i rusko cjepivo Sputnjik V, te da će količine proizvedenog cjepiva biti dostatne i za zemlje regije.

Kako je ranije najavljeno, početak proizvodnje kineskog cjepiva u tvornici koju će Srbija graditi s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinom, očekuje se 15. listopada, dok bi prva faza proizvodnje, odnosno pakiranja ruskog Sputnjika V trebala početi do 20. svibnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!