Strah od AstraZenecina cjepiva raste i sve je duža lista zemalja koje privremeno zaustavljaju cijepljenje njihovim cjepivom. Nakon Danske, Norveške, Islanda, Bugarske, Irske i Nizozemske, popisu su se pridružile i najveće zemlje Europske unije – Njemačka, Francuska i Italija, a nakon njih i Slovenija, Švedska, Cipar i Latvija. Zbog toga se hitno sastaje Europska agencija za lijekove. Hrvatska čeka njihovu odluku, a dotada nastavlja s cijepljenjem. Premijer Andrej Plenković potvrdio je u utorak da su obavljene konzultacije s predstavnicima HALMED-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

– Mi smo imali konzultacije jutros i s predstavnicima HALMED-a, HZJZ-a, Ministarstva zdravstva. Nitko od tih kolega koji su stručni, koji su liječnici, za razliku od politike, nema nikakav u ovom trenutku dokaz na temelju kojega bi Hrvatska, za sada, u ovom trenutku, trebala obustaviti cijepljenje AstraZenecom, rekao je premijer, dodavši da je stav struke u ovom konkretnom pitanju takav da su koristi od cijepljenja veće nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati.

Dogovor s premijerima, naručena dodatna Pfizerova cjepiva

– Upravo je završila virtualna konferencija na kojoj sam sudjelovao zajedno s još 5 premijera. Dogovorilo smo se da zajednički apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma. Naručili smo dodatna cjepiva od Pfizera. Imat ćemo i nove sastanke u idućih 24 sata. Korektivni mehanizam zbog kašnjenja cjepiva u EU, rekao je premijer.

Na pitanje novinara zašto nije bio u Beču na sastanku, Plenković je odgovorio da se ne radi ni o čemu čudnom te da je na sastanku prisustvovao putem videoveze.

– Sastanak je trajao 35 minuta. Imam puno više iskustva nego vi. Nema nikakvog problema što sam ovdje, a nisam bio tamo. Znam do u najsitniji detalj sve o ovoj temi. To nije nikakav problem, rekao je predsjednik Vlade.

Koprivničko-križevačka županija nastavlja cijepljenje

Premijer je odgovorio i na pitanje novinara da komentira zašto je Koprivničko-križevačka županija obustavila cijepljenje. Ustvrdio je kako to nije istina.

– Koprivničko-križevačka županija upravo je demantirala tu vijest te javila da nastavlja cijepljenje, rekao je premijer. 

Korektivni mehanizam – zemlje koje su zakinute s dozama AstraZenece, trebale bi dobiti više doza drugog cjepiva

Novinare je zatim zanimalo zašto druge zemlje prekidaju cijepljenje AstraZenecom. Premijer je rekao da ne zna njihove razloge.

– To su njihove odluke, oni imaju drugi broj slučajeva. Kod nas još nije tako, smatra Plenković.

Poručio je kako je poanta korektivnog mehanizma da one zemlje koje su trebale dobiti više doza AstraZenece dobiju više doza nekog drugog cjepiva koje su naručili i tako kompenziraju taj zaostatak.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!