Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa, kojeg je Zdravko Mamić optužio za uzimanje mita, odbio je odgovoriti na te tvrdnje. U kratkom priopćenju nazvao ih je apsurdnima i neistinitima.

– Predsjednik Vrhovnog suda nema namjeru odgovarati ili komentirati ponovljene apsurdne i neistinite tvrdnje iznesene na konferenciji za medije u Mostaru, poručio je kratko Vrhovni sud.

Podsjetimo, Zdravko Mamić u Mostaru je sazvao konferenciju za medije nakon što je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Rekao je da će zatvorsku kaznu, ako do toga dođe, služiti isključivo u Bosni i Hercegovini. Kritizirao je hrvatske političare, a imenovao je suce koje je, prema vlastitom priznanju, podmićivao.

– Najveća pravosudna institucija u zemlji je donijela sramotnu presudu. Ljudi će ostati upisani kao zločinci. U povijesti je bilo puno političkih suđenja i montiranih procesa i ovo je jedan takav. Nismo osuđeni za utaju poreza, to nigdje ne piše u presudi. Nema niti jednog eura pranja novca, a Dinamo za kojeg se tvrdi da je oštećen, tvrdi da nije oštećen, kazao je Mamić.

Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je kriminalac i varalica.

– Čovjek je kleptoman, kriminalac i varalica, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi Republike Hrvatske. Spreman sam se staviti na dispoziciju džavnom odvjetništvu i USKOKU kako bi dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice, poručio je.

Mamić je za mito optužio i suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su zatvorske kazne Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru. Kako svi osuđeni, osim odbjeglog Zdravka Mamića, žive u Zagrebu – očekuje se odluka zagrebačkog Županijskog suda o upućivanju na izvršenje kazne.

– Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u dva navrata je već odbilo izručiti Zdravka Mamića, dakle tada na scenu stupa model izvršenja zatvorske kazne u BiH. Mi ćemo dakle, kada nam nadležni sud dostavi presudu, tako je normalno i uobičajeno, zamoliti BiH da preuzme izvršenje u ovoj konkretnoj stvari, rekao je Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!