Željko Čagalj, hrvatski rukometni trener, i Mario Zorko, glavni urednik Sportskih novosti, komentirali su Studiju 4 stanje u hrvatskom rukometu nakon neuspješnog olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Montpellieru.

Na početku, Zorko se osvrnuo i na “potres” u Dinamu koji je, nakon presude Vrhovnog suda, ostao bez trenera Zorana Mamića.

– To je bila jedina moguća odluka, uprava kluba je promptno reagirala, do kraja sezone momčad će voditi pomoćni trener Damir Krznar, što je isto bila logična odluka. On najbolje poznaje momčad, a Dinamo mora funkcionirati i danas i sutra te sve sljedeće tjedne, komentirao je Zorko događaje u Dinamu te naglasio da će ovo izazvati jedan udar u klubu.

Hrvatski rukometni trener Željko Čagalj komentirao je neodlazak reprezentacije na Olimpijske igre. Je li jedan od razloga slaba liga?

– Sigurno da nam je klupski rukomet slab, praktički južnije od Karlovca nemamo ozbiljnog prvoligaša. To je pola Republike Hrvatske. U Slavoniji imamo Nexe kao profesionalni projekt i Spačvu gdje igra dosta igrača iz BiH. Nestaju nam veliki rukometni centri, počevši od Slavonije – Đakovo, Osijek pa u Zagrebu nema Medvešćak, npr. Nema Čakovca na ozbiljnoj razini, Zamet koji dolazi iz rukometnog grada, bori se ostanak. Zadar je u 1. B ligi, u Splitu Akademija Balić-Metličić je u 1. B ligi, Split je čak druga, to je treći rang natjecanja, Metković rasadnik igrača – nikako da izađe iz okvira 1. B lige. To su ogromni problemi, baza nam se sužava, rekao je Željko Čagalj.

Hrvatska rukometna reprezentacija ostvarila je dvije pobjede na kvalifikacijskom turniru u Montpellieru, ali nije se plasirala u Tokio.

– Jedan ozbiljan trener, što izbornik Horvat zasigurno jest, kroz duži period može promijeniti sustav igre. U tri dana možeš napraviti analizu i korektnu pripremu za turnir, koja je i napravljena, ali realno nema dovoljno vremena da se riješe svi problemi koje je naslijedio.

Osvrnuo se i kako riješiti veće probleme u hrvatskom rukometu.

– Moramo razviti strategiju kojom ćemo razvijati igrače koji mogu igrati suvremeni rukomet, da mogu igrati u oba smjera, obranu i napad. Moraju biti brži, snažniji i eksplozivniji, moramo širiti rukometnu bazu, to je stvar strategije, moramo o tome početi pričati ako želimo rukometu dobro, zaključuje Čagalj.

Zorko je govorio o problemu reprezentacije, koja je po njemu, stara i umorna, te da se to pitanje ponavlja na nekoliko posljednjih natjecanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!