Danas je u prostorijama Općine Široki Brijeg  potpisan Sporazum o podršci u provođenju i sufinanciranju projekta „YOUth Drive – Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje“.

Sporazum je u ime grada Široki Brijeg potpisao gosp. Kraljević, a u ime Udruge za razvoj, okoliš i kulturu „Eko ZH“ voditeljica projekta Lucija Kvesić.

Svojom podrškom gosp. Kraljević je dao snažan poticaj nevladinoj udruzi za daljnje napredovanje i razvoj u ovom sektoru koji ima značajan potencijal da iznese velike projekte na području Županije Zapadnohercegovačke.

Projekt YOUth Drive ima za cilj poboljšanja vezana za pravilno upravljanje otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i razvoj zakonodavnih rješenja koja bi bila izravno primjenjiva.

Učinak ovog projekta bit će vidljiv u doprinosu razvoju društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore, o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša. Stvorit će se preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse ukloniti će se veći broj divljih odlagališta, te postaviti kante za elektronski otpad. U okviru projekta planirano je uraditi analizu stanja na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotoka, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa.

Podizanje svijesti o zaštiti okoliša i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva se provodi u okviru projekta „YOUth drive“ kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija u iznosu preko 230.000 eura. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) kao nositelj projekta i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru (CG). Projekt je počeo je sa realizacijom aktivnosti u studenom 2019, a trajati će do svibnja 2021. godine.

Izvor: Grude-online.info

error: Content is protected !!