U nedjelju, 14.03.2021. godine u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – #CyclingRural, financiranog od strane Europske unije održana je biciklijada kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine pod nazivom „Dolinom rijeke Matice“.

Avanturistički park Peć Mlini bio je polazna točka, a ruta je vodila kroz okolna mjesta uz rijeku Tihaljinu i Mlade sve do vodopada Koćuša i natrag. Na ovoj 38 km dugoj ruti, biciklisti su tijekom vožnje imali prigodu uživati u savršenim uvjetima za cestovni i brdski biciklizam, otkrivati skrivene prirodne kutke zapadne Hercegovine, posjetiti udaljena sela, voziti ruralnim cestama i upoznati se s načinom života lokalnog stanovništva. Po završetku vožnje, za sudionike je organiziran ručak, a podijeljeni su i promotivni materijali „CyclingRural“ projekta.

Projekt  „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – #CyclingRural“ provodi se u okviru 2. poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura bespovratnih sredstava.

Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi  Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Europska unija financira ovaj projekt  s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom, u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom „CYCLING RURAL” koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa.

Izvor: Eui-zzh.ba

error: Content is protected !!