Saša Sinđelić, državljanin Srbije, kojeg je 2019. Crna Gora izručila Hrvatskoj, nakon zahtjeva za obnovu postupka, pravosnažno je osuđen na 21 godinu zatvora.

Na istu kaznu je bio osuđen i prije zahtjeva za obnovu postupka, kada mu je suđeno u odsustvu. To je odlučio Vrhovni sud Hrvatske odbivši njegovu žalbu, a u kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je do sada proveo na izdržavanju kazne, kao i vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Crnoj Gori tijekom 2019., piše Večernji list

Navodi iz optužnice

Bio je optužen za teško ubojstvo Mirka Fotesa 2002. na jednoj njivi, te za krađu traktora nakon toga. Prema optužnici, Sinđelić se teretio da je Fotesu prišao s leđa i u njega iz automatske puške ispalio četiri hica, na mjestu ga usmrtivši.

Fotes je od zadobivenih ozlijeda na mjestu preminuo, a Sinđelić je sjeo na traktor i odvezao se iz Hrvatske. Osim toga, bio je optužen i da je dan prije ubojstva Fotesa otuđio automobil i s time vozilom otišao do dva različita skladišta dvije pilane odakle je otuđio razne predmete i alat.

Za te zločine suđeno mu je u odsustvu, te je na Županijskom sudu u Vukovaru 2012. osuđen na 21 godinu zatvora, a iste je godine ta presuda postala pravosnažna.

Kada se saznalo da je on u Crnoj Gori, Hrvatska je tražila njegovo izručenje, taj zahtjev je ispunjen te je 2019. izručen Hrvatskoj.

Tada je tražio i dobio obnovu postupka, nakon čega je osuđen na kaznu na koju je bio osuđen i dok mu se sudilo u odsustvu.

Poricao počinjene djela

Tokom suđenja, Sinđelić je poricao počinjenje djela, te je tvrdio da mu sve podmeću tajne službe Srbije i Crne Gore, a tvrdio je i da nikada nije bio u Hrvatskoj.

Sinđelić je, podsjećamo, bio svjedok suradnik u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016.

/HMS/

error: Content is protected !!