Jutros su me zvali iz policije i rekli da su ulovili lopova koji je tati ukrao novčanik, skinuo novac s kartice i s njom kupovao u jednoj trgovini. Koliko sam ih razumio, uhitili su još nekoga tko nema veze s onim što je napravljeno tati, ali ima veze s drugim krađama, rekao je za 24sata sin Goran, čiji je tada Ljubomir Mrđa (65) nažalost preminuo od korone početkom veljače.

Podsjećamo, Goran se obratio medijima nakon što je shvatio da je netko njegovu ocu, dok je bio na respiratoru, ukrao bankovnu karticu, podigao novac i u obližnoj trgovini kupio cipele. Zagrebačka policija objavila je kako sumnja na zaposlenice KB Dubrava koje su, neovisno jedna o drugoj, iskoristile teška stanja pacijenata te otuđile njihove novčanike, nakit i mobitele.

-Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila jedno kazneno djelo „Teška krađa“ i pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ od kojih su dvije u pokušaju te nad 45-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila četiri kaznena djela „Teška krađa“. 

-Sumnja se da je 51-godišnjakinja kao zaposlenica zdravstvene ustanove, prilikom obavljanja svoje djelatnosti, između 13. i 14. siječnja 2021. godine, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, na adresi u Zagrebu na Aveniji Gojka Šuška, iskoristivši osobito teško stanje pacijenta koji se liječio u zdravstvenoj ustanovi, iz jedne od bolničkih prostorija otuđila njegov novčanik s dokumentima i bankovnim karticama, kaže policija. 

-Nakon krađe, u sljedeća dva dana, sumnja se, otuđenim karticama u dva je navrata na bankomatima na području grada Zagreba neovlašteno podignula novac dok je u još dva navrata to pokušala učiniti, no nije uspjela jer su transakcije odbijene. Također se sumnja da je 14. siječnja 2021. godine oko 14.30 sati u trgovini u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama, jednom od otuđenih kartica neovlašteno obavila kupovinu ženskih čizama. Materijalna šteta iznosi oko 10.300 kuna.

-Isto tako, sumnja se da je 45-godišnjakinja između 15. studenoga 2020. godine i 19. veljače 2021. godine, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, u istoj zdravstvenoj ustanovi, neovisno o starijoj kolegici, iskoristivši osobito teško stanje četvero pacijenata koji su se tamo nalazili na liječenju, iz bolničkih prostorija otuđila njihove novčanike, mobilne uređaje i nakit. Dio otuđenog nakita, sumnja se, prodala je u poslovnicama za otkup zlata, a dobiveni novac zatim je potrošila za osobne potrebe. Materijalna šteta iznosi oko 27.500 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku te je protiv njih podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava, dr. Silivio Bašić, koji je i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva kratko nam je rekao kako nije upoznat s policijskim izvješćem niti je išta o tome čuo u bolnici.           

-Nemam drugogo komentara nego da je to užasno, što drugo reći. Zaslužuje maksimalne propisane sankcije. Dubrava je veliki sustav, nažalost, u svakom takvom sustavu može biti kukolj – kazao je Bašić. 

Ljubomir Mrđa zarazio se koronavirusom i razvio teži oblik bolesti te je sredinom siječnja završio u Dubravi, na respiratoru. 

-Mama i ja smo sretni što je lopov pronađen i uhićen, barem to. Ne spavamo dva mjeseca, otkad se to dogodilo, tata je preminuo, ovo je za nas jako teško razdoblje, pa barem da se riješila ova situacija, kaže sin Goran.


Kako nam je ispričao u siječnju, ocu je prije odlaska u bolnicu u unutrašnji džep jakne stavio novčanik, u kojem je bila i bankovna kartica. U nekom trenutku majka je Gorana poslala na bankomat da provjeri stanje računa, imala je predosjećaj da se nešto događa, i ustanovili su da na računu nedostaje 10.000 kuna. Otkrili su naknadno da su na karticu kupljenje i cipele u Sesvetama.

Kako nam je u siječnju pojašnjeno u Dubravi, Ljubomir Mrđa primljen je na pulmologiju, bio je u svjesnom stanju, i nije bilo potrebe da mu se stvari uzimaju i zapisuju, a prilikom premještaja na respirator, novčanik s karticom među njegovim stvarima nije bio evidentiran. Kako je tada rekao dr. Lukšić, ako je dosta riječ o krađi, i to se ustanovi, za nju će netko morati kazneno odgovarati.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!