Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primili mladu plivačicu Lanu Pudar, koja je proteklih dana ostvarila izuzetan rezultat plasiravši se na olimpijsko natjecanje.

Ova mostarska plivačica je isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u povijesti bh. plivanja, te će našu zemlju predstavljati na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

”Čestitam Lani na ostvarenim rezultatima i izuzetnom uspjehu. Siguran sam da će njen ogroman potencijal, rad i trud u budućnosti donijeti još dobrih rezultata i medalja”, rekao je premijer Novalić, te naglasio da je stvaranje uvjeta za njene treninge i pripreme za predstojeća takmičenja obaveza svih nas.

Dujmović je naglasila da će Federalno ministarstvo kulture i sporta, u skladu s federalnom uredbom o dodjeli nagrada u oblasti sporta, osigurati i finansijske nagrade, odnosno iznos od 9.500 KM za ispunjenje olimpijske norme i oboren državni rekord u seniorskoj konkurenciji.

”Iskrene čestitke Lani za postignut svjetski uspjeh, njenim roditeljima i trenerima. Ispuniti olimpijsku normu je zaista veliko i za one koji imaju sve moguće kapacitete na raspolaganju za treniranje”, rekla je ministrica Dujmović.

Trener Damir Đedović je kazao da je Lana napravila drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini u seniorskoj konkurenciji. Upoznao je članove Federalne vlade s planom i programom priprema za predstojeća natjecanja, kao i da je petnaestogodišnja Lana Pudar trenutno jedna od najmlađih sudionica na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Uz čestitke i prigodne poklone, kao i navedenu finansijsku pomoć, poručeno je da ovo nije konačna podrška koju će Vlada Federacije BiH osigurati za ovu mladu perspektivnu plivačicu, te njene uslove i pripreme za takmičenja. Prijemu su nazočili i Lanin otac Velibor Pudar, te trener i predsjednik Kluba vodenih sportova “Orka” Damir Đedović.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!