Primarna zadaća akademske zajednice nije rješavati aktualne političke i druge probleme u Bosni i Hercegovini, nego otvarati prostor za razgovore i dijalog koji će na najbolji način dizajnirati najbolje odluke i koji su temelj u traženju rješenja, kazao je u četvrtak u Neumu rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić.

– Sveučilište u Mostaru i akademska zajednica uopće kroz konferenciju “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” žele dati doprinos dijalogu koji je temelj u traženju rješenja. Rješenja su različita, ali mogu biti različita i funkcionalna, s te strane smatramo da se akademska zajednica nema pravo izolirati od aktualnih političkih i drugih problema unutar Bosne i Hercegovine – kazao je Tomić u izjavi medijima u sklopu konferencije “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”.

Istaknuo je kako vjeruje u kapacitet bosanskohercegovačke političke elite.

– Političke elite su te koje dizajniraju bolje i kvalitetnije odluke koje trebaju biti korisne za sve konstitutivne narode i njene građane. Zbog toga su ovakve znanstvene konferencije uvijek u suradnji s političkim elitama. Još više vjerujem u akademski kapacitet, da stvori ozračje za tolerantnu raspravu, dijalog i traženja najboljeg rješenja za sve u BiH, unutar političke arene, ali i unutar društva. To je bila primarna funkcija i uloga SUM-a i drugih organizatora kada je riječ o ovoj konferenciji – naglasio je rektor Tomić.

Konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” održava se u četvrtak u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!