Radna skupina u sastavu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), Denis Zvizdić (SDA) i Snježana Bursać – Novaković (SNSD) razgovarala je danas u Mostaru o prioritetima iz Mišljenja Europske komisije koji su pred institucije BiH stavljen kao uvjet stjecanja kandidatskog statusa. Na sastanku se moglo čuti kako je koalicijska većina prevođena ovim strankama spremna ispuniti uvjete i da očekuju do polovine ove godine kredibilan zahtjev za kandidatski status BiH u Europskoj uniji.

U Mostaru je danas u središnjici HDZ-a BiH održan sastanak radne grupe u sastavu Denis Zvizdić (SDA), Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) i Snježana Bursać – Novaković (SNSD), a koja se bavi izmjenama zakona o VSTV-u, sprječavanju sukoba interesa i javnim nabavkama. Navedena tri zakona predstavljaju jedan od 14 prioriteta/uvjeta koje je Europska komisija stavila pred institucije BiH kako bi se u budućnosti otvorio prvi klaster pregovora za stjecanje kandidatskog statusa, piše Dnevnik.ba

Zakon o VSTV-u, javnim nabavkama i sprječavanju sukoba interesa

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH, naglasio je na press konferenciji kako su danas usuglašeni stavovi i postignut opći dogovor kako je jedini put kojeg BiH ima onaj europski i da će raditi sve kako bi BiH bila kredibilna i dobila status kandidata.

“Prioriteti koje je Europska komisija zadala, njih 14, od kojih je devet velikih, šest je završeno. Riječ je o Zakonu o javnim nabavkama koji je već usvojen jednoglasno na VM BiH i upućen u Parlament BiH gdje je moguća nadogradnja kroz amandmane, potom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa za kojeg je nacrt izradio ovlašteni predlagatelj – Ministarstvo pravde, te onaj o Visokom sudskom tužiteljskom vijeću (VSTV)”, kazao je Bevanda.

Bevanda je podsjetio i kako je prijedlog Zakon o VSTV-u također izradio tim Ministarstva pravde za kojeg su prikupljena mišljenja i da se do kraja idućeg tjedna očekuje i mišljenje Venecijanske komisije.

“Nakon toga ide u parlamentarnu proceduru, kao prijedlog Vijeća ministara. Kada to bude gotovo, s pravom možemo reći da je većina posla odrađena i da imamo kredibilnu osnovu za daljnje pregovore”, istaknuo je Bevanda.

SDA, HDZ BiH i SNSD: Koalicijska većina spremna ispuniti uvjete Europske komisije

Denis Zvizdić (SDA), zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, izjavio je kako je danas još jednom potvrđena spremnost koalicijske većine u realizaciji mjera i aktivnosti koje će ubrzati europski put BiH.

“Kao uvjet Europske komisije iz njihovog Mišljenja je 14 prioriteta. Mi smo danas razgovarali o analitičkom izvještaju koji ima 115 podpriorieteta. Sva tri zakonska rješenja za VSTV, javne nabavke i sprječavanje sukoba interesa doći će ispred Vijeća ministara BiH i očekujemo da se to u parlamentarnoj proceduri usvoji”, kazao je Zvizdić.

Riječ je o prvom klasteru pregovora, objasnio je Zvizdić, što bi značilo dobivanje kandidatskog statusa.

“Vjerujem kako će se ovo pred institucijama Europske unije naći sve ovo i da ćemo do polovine ove godine imati kredibilan zahtjev za kandidatski status”, izjavio je Zvizdić.

SNSD: Sve mora biti usklađeno s ustavnom strukturom BiH

Snježana Bursać – Novaković, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, istaknula je kako je usuglašena odgovarajuća metodologija za koju vjeruje da će dovesti do ispunjenja zadataka.

“U SNSD-u smo otvoreni za razgovore, imamo namjeru konstruktivno pristupiti zakonskim riješenima koja će doprinijeti boljem političkom, društvenom i ekonomskom ambijentu”, kazala je Bursać – Novaković.

Za SNSD je presudno, napomenula je Bursać – Novaković, da sve ono što se bude radilo, bude usklađeno s ustavnom strukturom BiH.

“Previše je bilo loših pokušaja koji su nas vodili daleko od funkcionalnosti i nisu bili usklađeni s unutarnjom ustavnom strukturom BiH, a pod firmom nekakvih prioriteta. Zato smo imali određene probleme”, istaknula je Bursać – Novaković.

Među prioritetima Europske komisije su i izmjene Izbornog zakona BiH. Danas novinarima nije bilo dopušteno postavljati pitanja koja se tiču tog dijela reformi.

/HMS/

error: Content is protected !!