Iako mu je sezona prožeta pehovima, odnosno kombinacijom različitih ozljeda i koronavirusa zbog koje je propustio 18 od 38 utakmica svojih Phoenix Sunsa, Dario Šarić u svojih je 20 nastupa ostavio jako dobar dojam, a jedna statistika pokazuje da niti jedan igrač u cijeloj NBA ligi nije toliko važan za svoju momčad kao on.

Ugledni novinar Ringera Kevin O’Connor rekao je da ga se treba uvrstiti u rasprave o najboljem šestom igraču NBA lige.

U podcastu The Mismatch on i kolega Chris Vernon raspravljali su o tome jesu li Sunsi ozbiljan kandidat za naslov prvaka. Momčad iz Phoenixa hit je NBA lige, dobila je 15 od posljednjih 18 utakmica i izbila na drugo mjesto na Zapadu s omjerom 26-12.

Pobjednička serija krenula je tjedan dana prije Šarićevog povratka, a naš se reprezentativac bezbolno uklopio i postao jedan od ključnih igrača. Kao prvi visoki igrač s klupe povezuje vanjsku i unutrašnju liniju Sunsa, a posebno blista u ulozi smallball centra.

Zato je O’Connor uz zvijezde Chrisa Paula i Devina Bookera posebno istaknuo baš njega.

“Da Jordan Clarkson nema ovakvu sezonu, rekao bih da Šarić zaslužuje nagradu za najboljeg šestog igrača godine ili da barem mora biti kandidat, toliko je dobar”, rekao je kolumnist Ringera.

Clarkson je prevaga u najboljoj momčadi lige

Clarkson je suigrač Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu i igra sezonu karijere u novom klubu, u kojem je pronašao savršenu ulogu. On u prosjeku postiže 18 poena i najveća je razlika između prošlosezonskih Džezera i današnje momčadi koja je s omjerom 29-10 na samom vrhu NBA lige. Američki su ga mediji praktički već proglasili osvajačem nagrade za najboljeg šestog igrača.

Šarić u toj utrci nema nikakve šanse, prvenstveno zato što je već propustio skoro polovicu utakmica, a ni statistika mu nije u skladu s onom kakva se očekuje od osvajača nagrade koja je 1996. pripala Toniju Kukoču. Postiže 11.5 poena, 4.2 skoka i 1.4 asistencije, uz vrlo dobre šuterske prosjeke, ali njegova vrijednost za igru Sunsa ne vidi se u tim brojkama.

Najvažniji igrač lige za svoju momčad


Ali vidi se u naprednoj statistici, koja otkriva da je Šarić zapravo jedan od najvažnijih igrača za svoju momčad u cijeloj ligi. “Net rating” je statistika koja se dobiva razlikom između ofenzivnog i defenzivnog rejtinga, a pokazuje koliko je momčad bolja ili lošija s nekim igračem na parketu u 100 posjeda lopte. Šarićev net rating je nevjerojatnih 23.7, što ga svrstava na sedmo mjesto u cijeloj ligi, ali uvjerljivo prvo među igračima koji su imali kakvu-takvu minutažu.

Ispred njega samo su petorica anonimaca s mizernim uzorkom od dvadesetak minuta u cijeloj sezoni te Spencer Dinwiddie, koji je nakon tri nastupa zbog ozljede završio sezonu u Netsima. Prvi sljedeći standardni igrač na listi je Mike Conley iz dominantne Ute s osjetno manjim net ratingom 14.3, a blizu su njegov suigrač Rudy Gobert (13.8) i dvostruki MVP Giannis Antetokounmpo (12.6).

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!