Bariša Čolak, izaslanik u državnom Domu naroda i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja u Glavnom vijeću HNS-a u Podcastu Bura govorio je o izmjenama Izbornoga zakona BiH. Kazao je kako su izmjene ovog zakona ponovno u fokusu političke javnosti u našoj zemlji te kako se Izborni zakon treba promijeniti u ovoj godini s obzirom na to da se sljedeće godine održavaju opći izbori.

“Izborni zakon trebamo mijenjati jer je to ključno za stabilizaciju političke situacije u zemlji. Od Daytona do danas imao tri puta izbor hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima i dva puta Vladu FBiH suprotnu političkoj volji hrvatskoga naroda. To nas je u potpunosti udaljilo od životno važnih tema”, rekao je Čolak u razgovoru s voditeljem i urednikom Podcasta Bura Juricom Gudeljom.

“Krajnje je vrijeme da se Izborni zakon promijeni jer više ne može dopustiti da se ova agonija produžava. To je loše ne samo za Hrvate, nego za cijelu BiH. Izmjenama Izbornoga zakona otvorili bismo prostor za stabilizaciju političkih odnosa”, rekao je Čolak te pojasnio što je to sve točno pogrešno u Izbornom zakonu BiH temeljem presuda Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Govoreći o važnosti legitimnog političkog predstavljanja, koje traži presuda Ustavnoga suda Bih u predmetu ljubić, rekao je kako se bez legitimnog predstavljanja ne može ostvarivati konstitutivnost naroda u BiH.

“Ustavni sud BiH je rekao kako je federalni Dom naroda upravo dom konstitutivnih naroda, a ne kantona”, izjavio je Čolak te potvrdio kako je Ustavni sud BiH u presudi Ljubić rekao su konstitutivni narodi ujedno i izborne jedinice za tijela vlasti namijenjena za nacionalno predstavljanje, poput domova naroda i Predsjedništva BiH.

Govoreći pak o presudi Sejdić-Finci, izjavio je kako ona ni u kojem slučaju nije u suprotnosti s presudom Ljubić.

“Tu je riječ samo o tomu da se pripadnicima nekonstitutivnih naroda mora omogućiti kandidiranje za sve razine vlasti i sve političke dužnosti u zemlji. Europski sud za ljudska prava nigdje nije rekao da BiH treba pretvarati u ‘građansku’ državu. Riječ je u svakom slučaju o presudama koje se nadopunjavaju”.

Istaknuo je i kako bi Hrvati imali šansu birati i nekog drugog, osim HDZ-a, ako bi se omogućilo da svaki konstitutivni narod samostalno bira svoje političke predstavnike.

Čolak je govorio i o interesima međunarodnih sila u BiH, kao i odgovornosti same hrvatske politike za položaj Hrvata u BiH te drugim temama.

/HMS/

error: Content is protected !!