Sudjelovanje Univerziteta u Sarajevu, odnosno bh. akademske zajednice na konferenciji o društvenim i političkim pitanjima BiH i sudjelovanje kolega iz Republike Hrvatske, predstavljenih predsjednikom Rektorskog zbora RH Marinom Milkovićem, je akt kojim akademska zajednica pokušava dati doprinos iz domena svojih djelatnosti u rješavanju navedenih problema – izjavio je u četvrtak u Neumu rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

– Sudjelujem u ovoj konferenciji s ciljem da BiH na svom europskom putu i putu za pristupanje u NATO savez ima podršku akademske zajednice u elementima konkretiziranja kroz referate koji će danas biti prezentirani u tri panela, ali i kroz konkretne ideje, kako bi problemi koji su evidentni u BiH u budućnosti bili rješavani kroz dijalog, kojim bi se zadovoljila funkcionalnija struktura BiH, njenih građana i naroda na putu u EU i NATO savez – kazao je Škrijelj u izjavi novinarima, prenosi Fena.

Dodao je kako je Sarajevo multietnički grad s jednakopravnim narodima i građanima.

– Bez obzira na politička neslaganja, siguran sam da sva tri konstitutivna naroda u Sarajevu, dakle Srbi, Bošnjaci i Hrvati imaju jednaka prava. Činjenica je da su rat i sve što je BiH doživjela od 1992. do 1995. godine poremetili demografsku strukturu na području čitave države i kao rektor sarajevskog Univerziteta svjedočim da je struktura ljudi koji čine društvo u Sarajevu onakva kakva je i Bosna i Hercegovina, dakle multietnička sredina s jednakopravnim građanima i narodima – istaknuo je Škrijelj.

Kazao je kako odgovorno tvrdi da Sarajevo Bosnu i Hercegovinu može čuvati kao multietničku sredinu zajedno sa svim drugim sredinama u državi.

Konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” održava se u četvrtak u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

/HMS/

error: Content is protected !!