Prema zakonu, lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju, no oporba je pokrenula pitanje o datumu njihova održavanja. Premijer Plenković istaknuo je da će lokalni izbori biti 16. svibnja, što je, kaže, određeno zakonom.

-Ja bih volio znat gdje se rodila ta ideja i temeljem čega, prokomentirao je špekulacije o odgodi izbora predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izbori još nisu raspisani pa je pitanje o mogućnosti njihove odgode zbog sve lošije epidemiološke situacije postavio Tomislav Tomašević, kanididat za zagrebačkog gradonačelnika. Osvrnuli su se na to i drugi koji sudjeluju u istoj utrci.

Oporba: Osigurati epidemiološke uvjete

“Ovo je bila, recimo, jedinstvena prilika da se pripreme lokalni izbori primjerice sa elektroničkim glasovanjem što je bila jedna od politika koje smo mi kao most zagovarali i koje zagovaramao. Međutim, mi bismo željeli da se izbori održe”, izjavio je Mostov kandidat za zagrebačhog gradonačelnika Zvonimir Troskot.

Isto bi željela i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu  Anka Mrak Taritaš (GLAS), koja problem ne vidi u organizaciji izbora, već u prikupljanju potpisa za kandidature. “Trebate imati rukavice za one koji dolaze potpisati, kemijskom kojom je potpisao i netko drugi. Ne želimo da u skupljanju potpisa se i jedan građanin osjeti ni najmanje ugroženo”, kaže Mrak Taritaš. 

Kako to osigurati, treba odrediti predsjednik Vlade – smatra saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.  “Odmah sada i bez odgode osigurati i propisati kako će se prikupljati potpisi, osigurati na potencijalnim izbornim mjestima vrlo strog nadzor “, kaže Dončić.

Rješenje za sve je – cjepivo – tvrdi kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Nađi (Fokus). “Osigurat nabavu cjepiva kako bi se svi oni koji su rizična skupina i koji su stari mogli cijepiti na vrijeme tako da do 5. mjeseca više taj problem ustvari ne bi niti imali”, istaknuo je Nađi.

HDZ: Izbori 16. svibnja

Zazivanje odgode izbora govori o rasulu u redovima oporbe – objavio je na Facebook profilu vladajući HDZ, uz nedvojbenu potvrdu – vidimo se 16. svibnja!

“Stvar je totalno lažna i bezvezna. Daklem piše lijepo u zakonu – koji je ono članak Ivane 7 jel – članak 7 piše lijepo svake 4 godine treća nedjelja u svibnju”, otklonio je sve dvojbe o odgodi izbora premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Bez obzira na razvoj epidemiološke situacije, 16. svibnja čini se danom kada će se zaokruživati listići.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!