Vela Luka postala je Luka mozaika i to zahvaljujući projektu mladih kreativaca koji su prije četiri godine pozvali sve da sudjeluju u izradi mozaika čiji će se dijelovi ugraditi u šetnicu. Cilj im je popločiti stazu uz obalu, dugu 2,5 kilometra, koja će tako postati najduži mozaik na svijetu.

Prve mozaike prije pola stoljeća Veloj Luci ostavili su umjetnici koji su tu održali međunarodni susret. 

– Došli su iz cijelog svijeta i napravili Velu luku središtem umjetnosti tog vremena. Mi, Velolučani smo se uključili, cijelo mjesto je disalo s tadašnjim susretom umjetnika, rekao je Janez Vlašić. 

Kao sjećanje na taj događaj pokrenut je projekt luke mozaika. U radionici se reže kamen i slaže mozaik, a zatim se njegovi dijelovi ugrađuju u šetnicu duž obale. 

– U četiri godine smo postavili više od 300 metara mozaika. Mi smo jako zadovoljni jer su svi ti mozaici napravljeni s volonterima odnosno sa Velolučanima, otočanima ali i posjetiteljima iz svih krajeva svijeta, rekla je Sandra Baničević iz Likovnog stvaralaštva Vele Luke. 

Svaki mozaik ima svoju priču. Tema mozaika je pokret, a na svakom je da se izrazi na svoj način. Malo-pomalo raste staza mozaika kroz Velu Luku, već sada je za Guinnessovu knjigu rekorda, ali ne namjeravaju stati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!