U sarajevskoj općini Novi Grad, na lokalitetu Alipašin Most, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri tijela, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je rečeno iz Tužiteljstva BiH, radi se o više koštanih posmrtnih ostataka za koje je liječnik sudske medicine potvrdio da asociraju na ostatke ljudskog podrijetla.

“Radovi na ovoj lokaciji su obustavljeni, a pokrenut je proces ekshumacije, kojim po nalogu tužitelja, koordinira istražnitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH”, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dodali su da se na lokaciji nalazi liječnik sudske medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policajci MUP-a SŽ, koji osiguravaju lokaciju.

“Prema preliminarnim iskopavanjima, radi se o posmrtnim ostacima najmanje tri tijela, a nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize”, naglasili su u Tužiteljstva BiH.

Uposlenici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se provode u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!