Policijski službenici PU Ljubuški, temeljem zakonskih propisa i ovlasti, u 2020. godini radili su na poslovima nadzora, kontrole i reguliranja prometa na cestama s ciljem nadzora nad poštivanjem pozitivnih propisa iz sigurnosti cestovnog prometa.

Prateći sigurnost prometa u proteklom vremenu, može se zaključiti da je stanje zadovoljavajuće s obzirom na broj prometnih nezgoda i ozlijeđenih osoba.

Nepoštivanje mjera

Ukupno su evidentirane 154 prometne nezgode, za 56 manje nego u 2019. godini.

Nastradalo je 66 osoba, 2 osobe su smrtno stradale, 2 je bilo teže ozlijeđeno i 101 lakše ozlijeđena osoba, dok je evidentirano 88 nezgoda s materijalnom štetom.

Podaci su to koji su obznanjeni u informaciji o stanju sigurnosti na području Grada Ljubuškog za 2020. godinu koju je izradila Policijska uprava Ljubuški.

U usporedbi s prethodnom godinom, kako se navodi, povećan je broj prekršaja protiv javnog reda i mira za 72 posto.

Većina prekršaja vezana je za nepoštivanje mjera Stožera civilne zaštite ZHŽ-a (zabrana kretanja, kršenje odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i dr.).

U informaciji stoji kako je evidentirano 57 prekršaja narušavanja javnog reda i mira (24 prekršaja – tučnjava, 18 prekršaja – odbijanje zapovijedi OSO, 9 prekršaja – drsko ponašanje, 6 ostalih prekršaja).

Nadalje, navodi se, provedene su 32 lokalne akcije i 3 županijske akcije pojačane kontrole prometa.

Izvršena je kontrola nad 12903 vozila i vozača, 190 vozača je zatečeno pod utjecajem alkohola, 20 vozača koji su upravljali vozilom pod zaštitnom mjerom te 13 vozača bez položena vozačkog ispita.

Kriminalitet

Zbog isteka registracije iz prometa je isključen 21 vozač, bez sigurnosnog pojasa vozilom su upravljale 434 osobe, njih 48 koristilo je mobitel tijekom vožnje, a alkotestirana je 1121 osoba.

Što se tiče kriminaliteta, Policijska uprava Ljubuški evidentirala je 66 kaznenih djela, rasvijetljeno ih je 11 te 3 iz 2019. godine.

Vidljivo je smanjenje broja kaznenih djela za 45 posto, ako uzmemo u obzir to da je tijekom 2019. godine evidentirano njih 120.

Između ostalog, privedene su 43 osobe, izvršeno je 49 očevida, oduzeto 99 predmeta te je izvršeno 56 redovitih osiguranja.

Kažimo i to kako su, postupajući po planu akcije „Migrant“, policijski službenici Policijske uprave Ljubuški na području Ljubuškog evidentirali 87 migranata te su ih nakon obrade predali Uredu za strance.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list
Izvor: Bolji Ljubuški

error: Content is protected !!