Mijenja se kalendar polaganja ispita ovogodišnje državne mature. 

Poučeni iskustvom pripreme i provedbe ispita državne mature pod posebnim epidemiološkim mjerama tijekom prošle školske godine, razdvojeno je polaganje ispita različitih razina kod predmeta s najvećim brojem pristupnika.

Imajući na umu ponajprije dobrobit maturanata te odgovornost u pripremi i provedbi ispita državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja još je u prosincu prošle godine pripremio nekoliko potencijalnih rješenja kojima se minimizira utjecaj epidemije COVID-19 na pripremu i provođenje ispita državne mature.

Uzimajući u obzir razvoj situacije vezane za epidemiološke mjere, Centar je dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izmjenu trenutačnog Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020./2021. S obzirom na prošlogodišnja iskustva, koja su se pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje, novim Kalendarom razdvojeni su ispiti s najvećim brojem pristupnika (Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik).

– Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

– Ono što je također važno naglasiti svima koji ove godine polažu ispite državne mature je da ova izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta. Zadovoljna sam što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razumjeli potrebu za ovom izmjenom i prihvatili prijedlog Centra, a sve s jedinim zajedničkim ciljem – odabrati ono što je najbolje za naše maturante, dodala je. 

Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana. Prema novom Kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2021. čime se završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče za samo jedan dan.

Objava konačnih rezultata ispita državne mature tako će biti 21. srpnja 2021.

U nastavku pogledajte Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature.

Kalendar provedbe državne mature

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!